Újabb felsőoktatási rangsor: ezek a legjobb természettudományi képzések Felsőoktatás
Eduline

Újabb felsőoktatási rangsor: ezek a legjobb természettudományi képzések

Az ELTE Természettudományi Kara, illetve a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara holtversenyben vezeti a természettudományi képzéseket nyújtó intézmények oktatói kiválóság alapján összeállított rangsorát, hallgatói kiválóság terén pedig az ELTE Természettudományi Kara lett a legjobb. Itt a HVG felsőoktatási rangsorának legújabb része.

A hallgatói kiválóság alapján készült rangsort az ELTE Természettudományi Kara vezeti, a második helyet a BME Természettudományi Kara szerezte meg, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara kapott helyet.

Az oktatói kiválóság alapján összeállított 2020-as rangsor első helyén holtversenyben az ELTE Természettudományi Kara, illetve a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara áll, a harmadik helyet pedig a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara szerezte meg.

Rang

Intézmény, kar (hallgatók kiválósága alapján)

Rang

Intézmény, kar (oktatók kiválósága alapján)

1.

ELTE-TTK

1.

ELTE-TTK

2.

BME-TTK

1.

SZTE-TTIK

3.

SZTE-TTIK

3.

DE-TTK

4.

ATE

4.

BME-TTK

5.

DE-TTK

5.

PTE-TTK

A legjobb egyetemek összesített rangsorát itt nézhetitek meg, a gazdaságtudományi listát pedig itt találjátok. A legjobb műszaki egyetemek rangsoráról itt olvashattok, a legjobb bölcsészettudományi képzések listáját pedig itt nézhetitek meg. Az informatikai karok toplistáját pedig itt nézhetitek meg. Ha az orvosi karokra vagytok kíváncsiak, kattintsatok ide, ha pedig a legjobb jogi karok érdekelnek titetek, itt találjátok őket.

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek az intézmények rangsorolásakor: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

Itt a HVG 2020-as felsőoktatási toplistája: ezek a legjobb hazai egyetemek, főiskolák

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezeti a HVG 2020-as felsőoktatási rangsorát. Harmadik helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzett, megelőzve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet és a Semmelweis Egyetemet.

A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2020 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés