Átalakítások a felsőoktatásban: februártól megszűnnek a Corvinus karai? Felsőoktatás
Eduline

Átalakítások a felsőoktatásban: februártól megszűnnek a Corvinus karai?

Az alapítványi fenntartásúvá vált Budapesti Corvinus Egyetem karainak helyét februártól egyetemi intézetek veszik át. A dolgozók a karok és a szenátus jogainak visszavágásától tartanak és információhiányra panaszkodnak - írja a Népszava.

Február elejétől megszünteti az összes, a gazdálkodási, a társadalomtudományi és a nemzetközi kapcsolatok, valamint a közgazdaság-tudományi kart a Budapesti Corvinus Egyetem új vezetése, a karok helyét 11 egyetem intézet veszi át - írja a Népszava egyetemi forrásokra hivatkozva. Ezek közül 6 üzleti, 3 közgazdasági, 2 pedig társadalomtudományi profilú lesz, és az akadémiai műhelyekért felelős rektorhelyettes alá tartoznak majd.

A Corvinus júliusban vált alapítványi fenntartásávúvá a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványon keresztül. Az egyetem vezetésének ígérete szerint az egyetemi intézetek az eddiginél nagyobb autonómiát élveznek majd, és megmaradnak a szakfejlesztési bizottságok is az oktatók és a hallgatók részvételével.

Az átalakításokat ugyanakkor bírálják az oktatók, mivel a kari tanácsok eddig véleményt mondhattak az intézmény költségvetéséről, az adott karon működő szakokról. Toronyai Gábor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) Corvinuson működő bizottságának vezetője szerint az is kérdés, hogy az alapítványi kuratórium törvényesen írta-e át az egyetem szervezeti és működési szabályzatát, ami a karok megszüntetését lehetővé tette. A dolgozók félnek, hogy az egyetem szenátusának jogköre, különösen intézményfenntartási és költségvetési ügyekben, szűkülni fog.

A név nélkül nyilatkozó érintettek szerint nem kaptak időben tájékoztatást a változásokról, az pedig a mai napig nem világos, hogy a közalkalmazotti jogviszony megszűnése után milyen védettségek és juttatások illetik majd meg a dolgozókat.

A Corvinus vezetése szerint az egyetemi karok megszüntetésével fölösleges párhuzamosságokat küszöbölnek ki, nem lesznek például külön kari tanulmányi osztályok, és az egyetemen belüli együttműködést ösztönzik. Szerintük ez a minta általános a Corvinust is a soraiban tudó Community of European Management Schools (CEMS) egyetemi hálózatnál. Hozzátették: egy átalakulási folyamat közben nem lehet minden egyes lépésről előre tájékoztatni a munkatársakat, mert „azzal elveszne a mozgástér az időközbeni korrekcióra”. 

Állításuk szerint Anthony Radev, a Corvinus elnöke végiglátogatta az intézeteket szeptemberben és októberben, a Népszava szerint ugyanakkor az oktatók hétfőn fél ötkor kaptak egy körlevelet a változásokról, miután a lap megkereste az egyetem vezetését. A vezetőség egyébként azt ígéri, a jövőben megemelik az oktatók alapbérét.

A Corvinus után újabb egyetem fenntartását alakíthatják át

A pesti egyetem után a győri Széchenyi István Egyetem kerülhet ki az állami fenntartásból - írja a Népszava.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés