Családi pótlék: egyetemista után nem jár, de a kisebb testvér nagyobb összegű támogatást kaphat Felsőoktatás
Eduline

Családi pótlék: egyetemista után nem jár, de a kisebb testvér nagyobb összegű támogatást kaphat

Érettségi után már nem jár családi pótlék, de továbbtanulás esetén a gyerekszámba beszámít az egyetemista, főiskolás is.

A családi pótlék (vagyis az iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. (sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23.) életévét – írja az énpénzem.hu.

Ugyanakkor ha valaki felsőoktatási intézményben tanul tovább az érettségi után, beleszámít az eltartottak számába. Ha van kisebb testvér, aki után még jár a családi pótlék, az iskola megkezdése után kérvényezheti a szülő, hogy vegyék figyelembe a számításkor az egyetemista vagy főiskolás hallgatót is - így magasabb összegű családi pótlék jár.

Például egy kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és egyetemen továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó után járó 12200 forintot, hanem a kétgyermekesek után járó 13300 forintot kaphatja meg a szülő a fiatalabb gyermek után.

A lap hozzáteszi: a felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba.

Az egyetemistáknak szóló ösztöndíjakról itt olvashatjátok el legfrissebb cikkeinket.

Fontos: kik kaphatnak elsőéves egyetemistaként több tízezer forintos támogatást?

Az elsőévesek az őszi szemeszterben tanulmányi ösztöndíjat még nem kaphatnak, alaptámogatásra viszont pályázhatnak. Utánajártunk, kik kaphatnak ilyen juttatást.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés