Ezeket kell vállalnotok, ha állami ösztöndíjasként kezditek az egyetemet ősztől Felsőoktatás
Eduline

Ezeket kell vállalnotok, ha állami ösztöndíjasként kezditek az egyetemet ősztől

Milyen szabályokat kell betartanotok, ha szeptembertől állami ösztöndíjas képzésen tanultok? Olvasói kérdésre válaszoltunk.

Az állami ösztöndíjas hallgatóknak vállalniuk kell, hogy legfeljebb a képzési idő másfélszeresén belül megszerzik az oklevelet, illetve az ezt követő húsz éven belül hazai munkaviszonyt tartanak fenn legalább annyi ideig, ameddig állami ösztöndíjas hallgatóként tanultak felsőoktatási intézményben.

Félbehagynátok az egyetemet? Egy fontos szabály változik 2020-tól

Hogyan változnak a szabályok, ha a otthagyjátok az egyetemet vagy főiskolát anélkül, hogy abszolutóriumot szereznétek? 2020-tól ezekre kell figyelnetek, ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok.

Abban az esetben, ha a hallgató a fent említett határidőn belül nem szerzi meg az oklevelet, köteles visszafizetni az állami ösztöndíj összegének felét. Valamint vissza kell fizetni az állami ösztöndíj teljes összegét, ha az oklevél megszerzését követő húsz éven belül nem tart fenn az állami ösztöndíjas tanulmányaival megegyező időtartamban hazai munkaviszony.

Kivételes esetekben a hallgató részben vagy egészben mentesülhet a kötelezettségek alól. Ilyen tényezők például a szülés, baleset, tartós betegség, vagy más, önhibán kívüli váratlan okok. Ezekről bővebben a felvi.hu-n olvashattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Kérdések a NAT körül, új fontos oktatási kutatások: ezek voltak a hét legfontosabb hírei Közoktatás Eduline

Kérdések a NAT körül, új fontos oktatási kutatások: ezek voltak a hét legfontosabb hírei

Tegnap lezajlott a 2020-as központi felvételi, a héten azonban számos változás történt az oktatás területén. Többek között az új Nemzeti alaptanterv körül vannak leginkább kérdések, de új információk is, valamint több új tanulmányról is írtunk a napokban, amelyek fontos kutatásokról számolnak be. Heti hírösszefoglalónkat olvashatjátok.