Kínos baklövés miatt magyarázkodhat a rendőrség: 6 milliós kártérítés egy brit diáknak Felsőoktatás
Eduline

Kínos baklövés miatt magyarázkodhat a rendőrség: 6 milliós kártérítés egy brit diáknak

Rizwaan Sabirt még 2008 májusában vették őrizetbe, miután a nottinghami egyetem egyik számítógépére letöltötte az al-Kaida kiképzőkönyvét. A brit egyetemistát egy hétig tartották fogva - teljesen ártatlanul.

Sabir nemzetközi kapcsolatok szakon tanult, letartóztatásakor a terrorelhárításról szóló PhD dolgozatát írta, ehhez töltötte le a "gyanús" dokumentumokat.

A nottinghamshire-i rendőrök azonnal letartóztatták, és egy hétig őrizetben tartották a diákot, mert azt hitték, merényletre készül – adta hírül a BBC. A hatóság szerint az intézkedés „szükséges és arányos” volt, Rizwaan Szabir azonban letartóztatását és fogvatartását is jogtalannak tartotta.

A nottinghami egyetem - itt tartóztatták le Rizwaan Szabirt

„A kézikönyv letölthető az amerikai kormány egyik honlapjáról, de a nottinghami egyetem saját könyvtárában is elérhető egy hosszabb verzió. A kiadványt emellett több könyvesboltban is meg lehet vásárolni” – érvelt a diák.

Bár a rendőrség beleegyezett abba, hogy az ügyet peren kívül rendezzék, azt nem ismerték el, hogy a letartóztatás jogellenesen történt. Végül 20 ezer fontot, vagyis több mint 6 millió forintot fizettek a diáknak kártérítésként, és törölték a nevét a rendőrségi nyilvántartásból.

eduline

Hirdetés
Keresztféléves felvételi: kik kapnak hiánypótlási felszólítást? Érettségi-felvételi Eduline

Keresztféléves felvételi: kik kapnak hiánypótlási felszólítást?

A hitelesítési határidőt követően megkezdődött az adatok és a csatolt dokumentumok feldolgozása. Amennyiben ennek során megállapítják, hogy a felvételi jelentkezési kérelmet hiányosan nyújtottátok be, legkésőbb 2021. január 3-ig felszólítást kaptok a hiányok pótlására. Fontos azonban, hogy nem minden esetben érkezik felszólítás.