Kínos baklövés miatt magyarázkodhat a rendőrség: 6 milliós kártérítés egy brit diáknak Felsőoktatás
Eduline

Kínos baklövés miatt magyarázkodhat a rendőrség: 6 milliós kártérítés egy brit diáknak

Rizwaan Sabirt még 2008 májusában vették őrizetbe, miután a nottinghami egyetem egyik számítógépére letöltötte az al-Kaida kiképzőkönyvét. A brit egyetemistát egy hétig tartották fogva - teljesen ártatlanul.

Sabir nemzetközi kapcsolatok szakon tanult, letartóztatásakor a terrorelhárításról szóló PhD dolgozatát írta, ehhez töltötte le a "gyanús" dokumentumokat.

A nottinghamshire-i rendőrök azonnal letartóztatták, és egy hétig őrizetben tartották a diákot, mert azt hitték, merényletre készül – adta hírül a BBC. A hatóság szerint az intézkedés „szükséges és arányos” volt, Rizwaan Szabir azonban letartóztatását és fogvatartását is jogtalannak tartotta.

A nottinghami egyetem - itt tartóztatták le Rizwaan Szabirt

„A kézikönyv letölthető az amerikai kormány egyik honlapjáról, de a nottinghami egyetem saját könyvtárában is elérhető egy hosszabb verzió. A kiadványt emellett több könyvesboltban is meg lehet vásárolni” – érvelt a diák.

Bár a rendőrség beleegyezett abba, hogy az ügyet peren kívül rendezzék, azt nem ismerték el, hogy a letartóztatás jogellenesen történt. Végül 20 ezer fontot, vagyis több mint 6 millió forintot fizettek a diáknak kártérítésként, és törölték a nevét a rendőrségi nyilvántartásból.

eduline

Hirdetés
„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg" Közoktatás Eduline

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg"

Már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban – közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek alelnöke szerint ahhoz, hogy az iskolák a következő hetekben ne váljanak a járvány gócpontjaivá, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. A jelenlegi szabályok szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el digitális oktatási rendet - akkor sem, ha vészesen emelkedik a betegek száma az osztályokban.