Idén is elindul a nyári Diákmunka program -  21 ezer diákra számítanak Felnőttképzés
Eduline/MTI

Idén is elindul a nyári Diákmunka program - 21 ezer diákra számítanak

Idén is elindul a kormány nyári diákmunkaprogramja, amelyben a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, július 1. és augusztus 30. között - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Mintegy 21 ezer diák jelentkezésre számítanak - tette hozzá az államtitkár. Idén is két típusa lesz a programnak - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhettek. Mindkét esetben maximum két hónapra vállalhattok munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhattok.

Schanda Tamás elmondta, az önkormányzatokon a diákokat munkaviszony keretében kell foglalkoztatni, az állam pedig a munkáltatóknak a diákok munkabérét és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó 100 százalékát is megtéríti. Ennek megfelelően a napi 6 órás foglalkoztatás mellett a szakképzettséget igénylő munkaköröknél a tanulók havonta bruttó 157 950 forintra, szakképzettséget nem igénylő munkakörök vállalásánál pedig bruttó 120 750 forintra számíthatnak.

Ha szeretnétek jelentkezni, akkor a területileg illetékes járási, vagy fővárosi kerületi hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérnetek a nyilvántartásba vételeteket, ezt akár már most is megtehetitek. A nyári diákmunka programról ezen az oldalon találhattok további tájékoztatót.

Figyelmeztet a NAV: enélkül nem dolgozhattok nyáron

Ha még nincs adóazonosító jeletek, de szeretnétek a nyáron dolgozni, akkor itt az ideje beszerezni, hiszen enélkül nem vállalhattok munkát - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
A tanárok 47 százaléka biztosan beoltatná magát Közoktatás Csik Veronika

A tanárok 47 százaléka biztosan beoltatná magát

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös felmérést készített a tanárok és a köznevelésben dolgozók helyzetével kapcsolatban, illetve vizsgálták, hogyan érintette a koronavírus-járvány a pedagógusokat.