Jogosítvány és elsősegélynyújtó vizsga: milyen változások lesznek? Felnőttképzés
Eduline

Jogosítvány és elsősegélynyújtó vizsga: milyen változások lesznek?

A világjárvány hatással volt azokra is, akik épp jogosítványt szerettek volna szerezni, vagy már el is kezdték a tanfolyamot.

Ahogy néhány napja írtunk róla az ország minden részében újraindulnak a közlekedési vizsgák. Az egyes helyszíneken a jelentkezések függvényében hirdetik ki az első időpontokat. Vidéken május 11-én, Budapesten és Pest megyében május 18-án indultak újra a március közepén felfüggesztett közlekedési vizsgák, vizsgálatok és utánképzések.

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges az elsősegélyvizsgát is letenni, azonban most a vizsga nélkül is kiadják a jogsikat. A május 21-én kiadott Magyar Közlönyből az derül ki, hogy milyen a veszélyhelyzet során a járművezetésre jogosító okmány kiadásával kapcsolatos eltérő szabályok vannak. Péntek óta elsősegélynyújtás vizsgáról szóló igazolás nélkül is kiadható a vezetői engedély, így most eggyel kevesebb vizsgát kell tennetek, ha éppen a jogosítvány megszerzése előtt álltok.

Változik a jogosítványhoz szükséges elsősegélyvizsga is

A Magyar Vöröskereszt tájékoztatót adott ki közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatás tevékenységének biztonságos újraindításáról. A Magyar Vöröskereszt megyei és fővárosi ügyfélszolgálatai újból fogadják a jelentkezéseket a közúti elsősegélynyújtó vizsgára, ami 2020. június 2-tól országszerte szigorított járványügyi eljárásrendben indul újra.

Az Elsősegélynyújtó Munkabizottság szakemberei kidolgozták a vizsgáztatás járványügyi biztonsági előírásait, és eszerint fogadják júniustól a vizsgázókat. A koronavírus-fertőzés elkerülése érdekében a vizsgán kötelező lesz az egyéni védőeszköz viselése, ezért a vizsgázóknak az orrot és a szájat eltakaró maszkban kell érkezniük és vizsgálókesztyűt is kell magukkal vinniük!

A távolságtartási szabályoknak megfelelően egy vizsgakabinetben egyszerre legfeljebb négy vizsgázó tartózkodhat, valamint a helyszíneken további biztonsági intézkedések (rendszeres szellőztetés és fertőtlenítés, kézfertőtlenítők és tájékoztatók kihelyezése, stb.) is bevezetésre kerülnek. A létszámkorlátozás miatt előfordulhat, hogy esetleg a megszokottnál későbbi dátumra lehet csak időpontot foglalni. még több információt találhattok a Magyar Vöröskereszt oldalán.

Több mint 61 ezren regisztráltak - elindult az ingyenes informatikaképzés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra összesen 61 886-an regisztráltak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés