Milyen szakmákat tanulhattok érettségi nélkül? Mutatunk néhányat Felnőttképzés
Eduline

Milyen szakmákat tanulhattok érettségi nélkül? Mutatunk néhányat

Nincs érettségi bizonyítványotok, de szeretnétek továbbtanulni? Egy szakma megszerzésén gondolkodtok? Most összegyűjtöttünk nektek néhány OKJ-s képzést, amit érettségi nélkül is elvégezhettek.

Óvodai dajka

Ha szeretitek a gyerekeket, akkor ez a képzés remek választás lehet számotokra, ugyanis amellett, hogy csupán alapfokú iskolai végzettség szükséges hozzá, mindössze kettő-négy hónap alatt elvégezhető.

Kereskedelemi tanfolyamok

Élelmiszer-, vegyiáru eladónak, műszakicikk-eladónak, de akár virágkötő és virágkereskedőnek is jelentkezhettek 8 általánossal. Ha pedig szeretnétek saját boltot nyitni, akkor az eladó szakmai végzettség megszerzése után elvégezhetitek a boltvezető tanfolyamot is. A képzés típusától függően általában ezek is három-négy hónap alatt teljesíthetők.

Építőipar

Jó szakemberekből az élet számos területén hiány van, ezért, ha olyan szakmát szeretnétek, amivel érettségi nélkül is könnyen el tudtok helyezkedni, akkor érdemes a villanyszerelő, vagy éppen az asztalos szakmán is elgondolkodnotok. A képzések időtartama a képzést indító intézményektől függően eltérőek.

Kertépítő

Ha szívesen foglalkoznátok a növényekkel, akkor a hat hónap alatt teljesíthető kertépítő tanfolyamot nektek talált ki.

Fontos azonban, hogy a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, ezek szakmai vizsgáját pedig 2022. december 31-ig kell lebonyolítani. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2020. szeptember 1-jétől az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) felváltja a Szakmajegyzék. Míg az előbbi 759 féle szakmát tartalmazott, addig az utóbbi keretében 174 alapszakma közül lehet választani. A Szakmajegyzékről itt írtunk részletesebben.

Mikor tartják meg a szakmai vizsgákat? Itt vannak a dátumok

Nem tudjátok, mikor lesz a szakmai vizsgátok a járvány miatt? Mutatjuk, hol nézhetitek meg a képzések listáját az időpontokkal együtt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés