Vidéken újraindulnak a közlekedési vizsgák Felnőttképzés
Eduline/MTI

Vidéken újraindulnak a közlekedési vizsgák

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) engedélyével május 6-tól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. Az intézkedés a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti, az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg - közölte a tárca az MTI-vel kedden.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a járványügyi vészhelyzet miatt március 19-étől a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. felfüggesztette a közlekedési vizsgákat, az alkalmassági vizsgálatokat és az utánképzéseket is. Az elmúlt bő másfél hónapban csak külön engedéllyel lehetett vizsgákat és vizsgálatokat szervezni - például leendő mentőgépkocsi-vezetők számára.

A korlátozó intézkedések a védekezés új szakaszában szigorú menetrend szerint, fokozatosan enyhíthetőek. A kijárási korlátozás részleges megszüntetésével összhangban a minisztérium Budapest és Pest megye kivételével május 5-vel visszavonta a felfüggesztésről szóló döntését.

Vidéki vizsgaidőpontokat tehát újra lehet igényelni, az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg. A vizsgaturizmus megelőzése érdekében az egyes helyszíneken kizárólag azok tehetnek vizsgát, akik életvitelszerűen is az adott településen, megyében élnek, a budapesti és Pest megyei lakosok ebből a célból sem utazhatnak az ország másik részébe - figyelmeztet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: "a vizsgaközpont csak azokat a vizsgákat és utánképzéseket szervezi meg, amelyek helyszínén járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés - maszk és kesztyű - viselése. A társaság a veszélyhelyzetre tekintettel, a fertőzési kockázatok mérséklése érdekében rugalmasan kezeli az akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosít új időpontot".

A vizsgaközpont az óvintézkedések részeként korlátozni fogja a résztvevők számát is, ami a várakozási idő növekedéséhez vezethet. A társaság vidéki ügyfélszolgálati irodáiban a járványügyi előírások betartásával ismét lehetőség nyílik a személyes ügyintézésre. A budapesti és Pest megyei irodák továbbra is postai és elektronikus úton fogadják a megkereséseket - írják.

Idén tovább nőtt a szakképzésbe jelentkező nyolcadikosok száma

A középfokú oktatásban továbbtanulók csaknem kétharmada a megújuló szakképzést választotta. Ez azt jelenti, hogy ősztől közel 34 ezer diák fogja az új technikumban kezdeni a tanulmányait, ahol az érettségi mellett szakmát is szerezhetnek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés