A kisgyermekes édesanyák is ingyen tehetik le a nyelvvizsgát, valamint a KRESZ-tanfolyamot és - vizsgát Felnőttképzés
Eduline/MTI

A kisgyermekes édesanyák is ingyen tehetik le a nyelvvizsgát, valamint a KRESZ-tanfolyamot és - vizsgát

Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Novák Katalin azt mondta, a Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent rendelet célja, hogy segítse az édesanyák későbbi elhelyezkedését, a koronavírus-járvány miatti nehezebb gazdasági helyzetben ugyanis fontos, hogy jobb esélyük legyen a kisgyermeket nevelőknek a munkaerőpiacon.

Arról is döntöttek már korábban, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt betölti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga 20 éves, valamint a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, az a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhet a lehetőséggel.

Azok, akik szeretnének majd július elsejétől élni a nyelvvizsgadíj visszatérítésének lehetőségével, akár már most is letehetik a nyelvvizsgát. Ugyanis ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az április 10-én megjelent kormányrendelet alapján online is szervezhetnek nyelvvizsgát az arra alkalmas vizsgaközpontok. Azt, hogy eddig hány nyelvvizsgaközpont adhatott le kérelmet az Oktatási Hivatalnak (OH), és hol várhatóak az online vizsgák, itt nézhetitek meg.

A nyelvvizsgadíj visszaigényléssel kapcsolatos minden fontos kérdést és választ pedig itt találtok.

Jogosítványszerzés előtt álltok? Erre kell számítanotok a járványhelyzetben

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében kialakult korlátozások a jogosítványszerzés előtt állókat is elérték. Csütörtöktől az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont felfüggeszti a közlekedési vizsgákat, az alkalmassági vizsgálatokat és az utánképzéseket is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés