Radikálisan átalakul az OKJ-s képzések listája, eltűnnek a legnépszerűbb szakmák is Felnőttképzés
Eduline

Radikálisan átalakul az OKJ-s képzések listája, eltűnnek a legnépszerűbb szakmák is

A népszerű pénzügyi képzések zöme és más, a 2018-as toplistában szereplő képesítések sem lesznek többé önálló szakmák. A 2020. szeptemberében életbe lépő Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) ugyanis az eddiginél jóval kevesebb képzést tartalmaz, és azok nagy részét is csak iskolai rendszerű képzésben lehet majd megszerezni.

2018-ban is a pénzügyi képzések dominálták a legnépszerűbb OKJ-s képzések top tízes listáját, amelyet a Perfekt Zrt. állított össze. A legnépszerűbb a társadalombiztosítási ügyintéző képzés volt, ezt a bérügyintéző és a pénzügyi-számviteli ügyintéző képesítések követték.

A negyedik legnépszerűbb képzés a vállalkozási mérlegképes könyvelő, az ötödik a targoncavezető, a hatodik a sportedző, a hetedik az emelőgép-kezelő, a nyolcadik az államháztartási mérlegképes könyvelő volt 2018-ban. A top tízes lista kilencedik helyén az IFRS mérlegképes könyvelő, a tizediken a pénztárkezelő és valutapénztáros képzés állt.

2020. szeptemberétől ugyanakkor átalakul az Országos Képzési Jegyzék, vagyis az OKJ-s képzések rendszere, a megszerezhető szakmák száma jelentősen lecsökken. További változás, hogy a legtöbb képzést csak iskolai rendszerű képzési formában, nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni. A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket. Jó hír, hogy az első két szakképesítés megszerzése iskolai rendszerű képzési formában továbbra is ingyenes.

Ahogy korábban megírtuk, a könyvelés és adózás tanulmányi területen mindössze két szakma marad meg: pénzügyi-számviteli ügyintéző és vállalkozási ügyviteli ügyintéző képesítést érettségi után két év alatt lehet majd szerezni. Önálló szakmaként megszűnik a társadalombiztosítási ügyintéző, a bérügyintéző, az államháztartási, pénzügyi szervezeti és vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma is.

A 2018-as top tízből a 2020-as szakmalistában nem szerepel a targoncavezető, az emelőgép-kezelő és a pénztárkezelő és valutapénztáros képzés sem. A sportedző - sportszervező szakképesítés megszerzéséhez két évig kell majd tanulni.

Arról, hogy hol találjátok a jelenlegi és a jövő szeptembertől érvényes jegyzéket és hogyan értelmezhetitek a képesítésekre vonatkozó információkat, itt olvashattok, a szakképzés és a felnőttképzés átalakításáról szóló összes cikkünket pedig itt találjátok.

Milyen szakmákat tanulhattok érettségivel? Radikálisan átalakul a lista

Hol találjátok azoknak a szakképesítéseknek a listáját, amelyekhez érettségi végzettségre van szükség, és mi változik 2020 szeptemberétől? Itt vannak a tudnivalók.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés