OKJ-s képzéseket kerestek? Itt egy kis segítség a szakképzési listákhoz Felnőttképzés
Eduline

OKJ-s képzéseket kerestek? Itt egy kis segítség a szakképzési listákhoz

Szeretnétek OKJ-s képzésen tanulni, de nem tudjátok, hogyan és hol találjátok a szakmák listáját? Most összeszedtünk pár hasznos oldalt a keresgéléshez. Ha jövőre lépnétek be a szakképzésbe, akkor pedig mutatjuk a változásokat és a 2020-as listát.

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbb képesítést csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Akkor mit érdemes tanulni? Itt egy kis segítség.

OKJ: az új rendszerben is ingyen szerezhetitek meg az első szakképesítést?

Jövő szeptembertől radikálisan átalakul a szakképzés: mi lesz a szakmaszerzés ingyenességével?

Mik azok a hiányszakmák?

Ha szeretnétek olyan szakmát tanulni, amive könnyen el is helyezkedhettek, akkor érdemes az aktuális hiányszakmák listáját nézegetnetek. Az itt felsorolt szakképesítéssel rendelkező emberek ugyanis könnyebben el tudnak helyezkedni. Az aktuális listát itt nézhetitek meg.

Hol találjátok meg az ingyenes képzéseket?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán van egy kereső, amellyel kiválaszthatjátok, hogy melyik szakma érdekel és hol szeretnétek tanulni, majd eredményként kiadja, hogy mely szakképzési centrumokban indítják az adott szakképzést ingyenesen.

A szakképzési centrumokon kívül alapítványi és egyházi iskolák is indítanak ingyenes OKJ-s képzéseket, de csak az állam által támogatott szakmákban. Ha kíváncsiak vagytok, mire érdemes figyelni a képzés kiválasztásakor, akkor ezt a listát mindenképp érdemes elolvasnotok.

A minisztérium ma benyújtja az Országgyűlésnek a szakképzési törvény tervezetét

A javaslat szerint jövő júliustól a szakképzésben oktatók nem a közalkalmazotti törvény hatálya alá, hanem a munka törvénykönyve hatálya alá fognak tartozni. A 2020/2021-es tanévtől átalakul a szakképzés intézményi szerkezete - írja a közleményében a minisztérium.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés