OKJ: az új rendszerben is ingyen szerezhetitek meg az első szakképesítést? Felnőttképzés
Eduline

OKJ: az új rendszerben is ingyen szerezhetitek meg az első szakképesítést?

Jövő szeptembertől radikálisan átalakul a szakképzés: mi lesz a szakmaszerzés ingyenességével?

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet - többek között az összes érettségire épülő képesítést - pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Cikksorozatban dolgoztuk fel a szakmalista változását a különböző képzési területeken: ezeket és a szakképzés átalakításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt találjátok

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint az átalakítás az OKJ-s képzések ingyenességére nem lesz hatással: az első két szakképesítést iskolai rendszerű képzésben továbbra is díjmentesen lehet majd megszerezni. Ez mindenkire vonatkozik, azokra is, akiknek érettségijük vagy felsőfokú végzettségük van, az OKJ-s képzés pedig az állami ösztöndíjas félévekbe sem számít bele.

Ha tanfolyami formában szeretnétek még a változtatások életbe lépése előtt szakmát szerezni, érdemes minél előbb szétnézni a felnőttképzők kínálatában. Az iskolarendszeren kívüli képzésekért ugyan fizetni kell, rugalmasabbak és gyorsabbak, mint az iskolai rendszerű képzés. A választáshoz itt találtok segítséget:

Már nem sokáig szerezhettek OKJ-s képesítést tanfolyami formában: íme, a tudnivalók

Az OKJ-s képzés keretében oktatott szakmák nagy részét nemsokára már csak iskolarendszerű képzésben tanulhatjátok. Mutatjuk, hogyan szerezhettek képesítést jelenleg egy tanfolyam elvégzésével, amelyért ugyan fizetni kell, de rövidebb és jobban igazodik a munkaidőhöz.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Komoly kérdéseket vet fel a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzés - mi lesz az oklevelekkel? Nyelvtanulás Csik Veronika

Komoly kérdéseket vet fel a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzés - mi lesz az oklevelekkel?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap bejelentette, 75 ezer hallgatónak engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomához. Szakmailag azonban ez már most sok kérdést felvet. Rozgonyi Zoltánnal, a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnökével beszélgettünk.