Nincs a kormány asztalán újabb KRESZ-módosítás az elektromos rollerek miatt Felnőttképzés
Eduline

Nincs a kormány asztalán újabb KRESZ-módosítás az elektromos rollerek miatt

Az elektromos mobilitási eszközök, például az elektromos rollerek és a segwayek terjedése miatt szabályoznák, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton. Az RTL Klub híradója szerint nincs ilyen elképzelés a kormány asztalán.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerdán az InfoRádiónak azt mondta: mivel az elektromos rollerekre, segwayekre egyelőre nem vonatkozik a KRESZ, ezért a jogszabályt hónapokon belül módosíthatják. Csütörtökön az RTL Klub esti híradója ugyanakkor arról számolt be, hogy a kormány tájékoztatása szerint nincs ilyen terv előttük.

A jelenlegi KRESZ-szabályok szerint az elektromos rollerek nem minősülnek közlekedési járműnek, így a gyalogosokra vonatkozó szabályok vonatkoznak az ezekkel közlekedőkre - mondta korábban Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az InfoRádióban. Révész Máriusz szerint ugyanakkor a gyalogosok jogosan kérik, hogy elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán.

Budapesten a Belvárosban, valamint a budai Várban önkormányzati rendelettel tiltották ki az ilyen eszközöket a járdákról, de csak a Lime hálózatában háromszáz e-roller bérelhető. A Magyar Biztosítók Szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a szabályozatlanság miatt baleset esetén ezekre az eszközökre nincs biztosítás. Németországban az e-rollereket júniusban engedélyezték, és motoros járműnek tekintik, vagyis ittas állapotban tilos azokkal közlekedni, a müncheni Oktoberfesten 254-en el is vesztették emiatt a jogosítványukat. Révész Máriusz a füldugóval való kerékpározás szabályozásán is változtatna - írta szerdán az InfoRádió.

Tanfolyamárak, ingyenesség, gyakorló appok: fontos infók a jogosítványszerzéshez

Mennyibe kerül az elméleti tanfolyam és vizsga, hogyan készülhettek akár utazás közben is, és mennyi ideig igényelhetitek vissza a vizsgadíjat? Tudnivalók és tippek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés