Egyre több az elektromos roller a városban, módosulhat a KRESZ Felnőttképzés
Eduline

Egyre több az elektromos roller a városban, módosulhat a KRESZ

Az elektromos rollerekre, segwayekre egyelőre nem vonatkozik a KRESZ, ezért a jogszabályt hónapokon belül módosíthatják - mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak. A biciklizés közbeni zenehallgatást is szabályoznák.

Az elektromos mobilitási eszközök, például az elektromos rollerek és a segwayek terjedése miatt szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton - mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak. A KRESZ-ről szóló jogszabályt reményei szerint már jövőre módosítani tudják, az új csomag elfogadása hónapokig is eltarthat.

A jelenlegi KRESZ-szabályok szerint az elektromos rollerek nem minősülnek közlekedési járműnek, így a gyalogosokra vonatkozó szabályok vonatkoznak az ezekkel közlekedőkre - mondta korábban Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az InfoRádióban. Révész Máriusz szerint ugyanakkor a gyalogosok jogosan kérik, hogy elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán.

Budapesten a Belvárosban, valamint a budai Várban önkormányzati rendelettel tiltották ki az ilyen eszközöket a járdákról, de csak a Lime hálózatában háromszáz e-roller bérelhető. A Magyar Biztosítók Szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a szabályozatlanság miatt baleset esetén ezekre az eszközökre nincs biztosítás.

Németországban az e-rollereket júniusban engedélyezték, és motoros járműnek tekintik, vagyis ittas állapotban tilos azokkal közlekedni. A müncheni Oktoberfesten 400 embert kaptak rajta, hogy részegen e-rollerezett, közülük 254-en emiatt elvesztették a jogosítványukat.

A KRESZ jelenleg azt sem szabályozza, ha füldugóval zenét hallgatva közlekedünk a kerékpárúton, ezért Révész Máriusz ezen is változtatna, mert úgy látja, hogy ez nagy mértékben növeli a balesetveszélyt - írja az InfoRádió.

Tanfolyamárak, ingyenesség, gyakorló appok: fontos infók a jogosítványszerzéshez

Mennyibe kerül az elméleti tanfolyam és vizsga, hogyan készülhettek akár utazás közben is, és mennyi ideig igényelhetitek vissza a vizsgadíjat? Tudnivalók és tippek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés