Minden az ingyenes OKJ-s képzésekről: szabályok, feltételek, kedvezmények és képzések Felnőttképzés
Eduline

Minden az ingyenes OKJ-s képzésekről: szabályok, feltételek, kedvezmények és képzések

Szívesen tanulnátok szakmát, de nem tudjátok, pontosan hogyan is működik az OKJ-s rendszer? Most összegyűjtöttünk minden fontos kérdést, amire érdemes tudni a választ, mielőtt belekezdenétek.

Az első és legfontosabb dolog: nem minden OKJ-s képzés ingyenes. Az igaz, hogy az állam 2015 óta két OKJ-s bizonyítvány megszerzését biztosítja ingyenesen, ez azonban nem azt jelenti, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes lenne.

Ha OKJ-s képzésről van szó, akkor megkülönböztetünk tanfolyami rendszerű és iskolarendszerű képzéseket:

  • A tanfolyami rendszerű képzésekért fizetni kell, a tanfolyam díját a képzést szervező iskola határozza meg. Ezeknek a tanfolyamoknak az előnye, hogy rövidebb idő alatt elvégezhetőek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik az átlagos munkaidőhöz.
  • Az iskolarendszerű képzések indulhatnak nappali, esti vagy levelező rendszerben. Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák indítják, illetve néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket. Az iskolarendszerű képzések szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak. Más időpontban csak tanfolyami rendszerű képzésekre lehet jelentkezni.

A képzések teljes listáját az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza. Itt nézhetitek meg, hogy egy adott képzés mikor, hol és milyen formában indul. Fontos, hogy a jegyzékben TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmákat nem támogatja az állam. Ha keresésről bővebb információkat szeretnétek, akkor itt mindent elolvashattok.

Melyik iskolák indítanak támogatott képzést?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán van egy kereső, amellyel kiválaszthatjátok, hogy melyik szakma érdekel és hol szeretnétek tanulni, majd eredményként kiadja, hogy mely szakképzési centrumokban indítják az adott szakképzést ingyenesen.

A szakképzési centrumokon kívül alapítványi és egyházi iskolák is indítanak ingyenes OKJ-s képzéseket, de csak az állam által támogatott szakmákban. Ha kíváncsiak vagytok, mire érdemes figyelni a képzés kiválasztásakor, akkor ezt a listát mindenképp érdemes elolvasnotok.

OKJ-tanfolyam lépésről lépésre: így találhatjátok meg az induló képzéseket

Belekezdenétek valamilyen OKJ-s képzésbe? Mutatjuk, hogyan találhatjátok meg a számotokra legjobbat.

Az OKJ-s képzésen tanulók is kapnak kedvezményeket? Diákigazolványt és utazási kedvezményt?

Iskolarendszerű OKJ-s képzésben az esti és levelező tagozatos diákoknak is jár a diákigazolvány. Az estis diákigazolvány gyakorlatilag ugyanazokra a kedvezményekre jogosít fel, mint a nappalis, a levelező tagozatosok diákokra viszont más feltételek vonatkoznak. Habár a levelezősök nem vásárolhatnak tanulóbérletet, viszont félárú menetjeggyel közlekedhetnek a lakóhelyük és az iskola között.

Milyen feltételek kellenek a jelentkezéshez? Kötelező az érettségi?

Az első két szakképesítés megszerzése korhatártól függetlenül mindenkinek ingyenes, azonban 25 éves kor felett azonban csak esti vagy levelező tagozatos, iskolarendszerű képzéseken lehet részt venni.

Ez azokra is vonatkozik, akiknek már van diplomájuk, ugyanis az állami félévek és az ingyenes OKJ-s képzések száma nem függ össze. Tehát ha OKJ-s képzésen vesztek részt, nem fogynak az állami féléveitek. Sőt azokra is vonatkozik, akiknek még érettségijük sincs, hiszen nem minden OKJ-s képzéshez szükséges érettségi. Rengeteg szakma már általános iskolai végzettséggel is elvégezhető. A képzések neve melletti számok első két számjegye jelzi, milyen iskolai végzettséggel lehet elkezdeni az adott kurzust.

Érettségi nélkül a következő számokkal jelzett képzések kezdhetőek el:

  • 21: semmilyen iskolai végzettség nem kell hozzá.
  • 31: legalább a nyolc általános iskolai osztály elvégzése kell hozzá.
  • 33: legalább a 10. évfolyam elvégzése kell hozzá.
  • 51: középiskolai végzettség kell hozzá (érettségi nem szükséges, de a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése igen)

Ha elvégzem a képzést, akkor a felsőoktatási felvételin kapok többletpontot? Viszont, ha nem végzem el, akkor vissza kell fizetnem a képzés árát?

Sajnos az OKJ-s bizonyítvány nem feltétlenül jelent plusz pontot a felvételin. Csak 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésekért kaphattok pluszpontot, ezt is csak akkor, ha szakirányú képzést választotok és a képzési terület intézményei úgy döntöttek, többletponttal honorálják az adott végzettséget. A szakirányú továbbtanulásnak megfelelő képzési területek listája itt találjátok.

Fontos, hogy ha abbahagyjátok a támogatott képzést, nem kell visszafizetnetek a tanfolyam árát. Az OKJ képzésekről a képzést indító iskola titkárságán tudtok kiiratkozni. A kiiratkozáshoz maximum a személyes dokumentumokra lesz szükségetek (személyi igazolvány, lakcímkártya).

Mik a legnépszerűbb képzések?

Az OKJ-s képzések közül a legtöbben vendéglátás-turisztika szakmacsoporton belül tanultak valamilyen tanfolyamon - derül ki legfrissebb közoktatási statisztikai kiadványt nemrég hozta nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormányzati oldalon. Ezen felül népszerű volt a gépészet, egyéb szolgáltatások (kézműves, haj- és kozmetikai képzések és biztonsági tanfolyamok), a kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció és az egészségügy is.

Friss adatok: hiába népszerűek az OKJ-s képzések, nagyon kevesen szereznek bizonyítványt

Négy OKJ-tanfolyamon tanuló közül csak egy tesz le sikeres vizsgát. Milyen képzéseken tanulnak a legtöbben és milyen típusú képzésen szereznek a legtöbben bizonyítványt?

Hirdetés