Rossz hír érettségizőknek: "csak a leglényegesebb" évszámok lesznek az új töriatlaszban Érettségi-felvételi
Eduline

Rossz hír érettségizőknek: "csak a leglényegesebb" évszámok lesznek az új töriatlaszban

Akár már a következő, 2017/2018-as tanévben az új történelmi atlaszt használhatják a középiskolások. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ízelítőt adott az új atlaszból, rossz hír azonban a diákoknak, hogy azt írják: az atlaszban "csak a leglényegesebb eseményekre szorítkozó történelmi kronológia" lesz.

Az új középiskolai történelmi atlasz (pontosabban a régi harmadik, átdolgozott kiadása) a komoly tiltakozást kiváltott, állami fejlesztésű atlaszt váltja.

Az MTA összefoglalója szerint nyolcvan oldalon körülbelül kétszáz térképet, "eddig csak tudományos publikációkban hozzáférhető eredmények – például a honfoglalás, a múlt század elejének kivándorlási folyamata, az európai zsidóság holokausztja, a cigányság történelme – képi megjelenítését" tartalmaz majd.

Több ezren követelik vissza a régi történelmi atlaszt - gond van az új kiadvánnyal

A történelemtanárok el szeretnék érni, hogy idén és a jövőben is lehessen használni az érettségin a régi történelmi atlaszt. A Történelemtanárok Egylete korábban közel 10 ezer aláírást gyűjtött azért, hogy a kormány engedélyezze 2016-ban és 2017 tavaszán is a régi típusú történelmi atlaszt.

"Nyolc oldalon új témák bemutatására, illetve a már meglévők bővítésére (pl. az egyetemes történelemből az európai reformáció és katolikus megújulás, Amerika és Afrika történelme, a magyar történelemből a Hunyadiak kora, a 16. századi Habsburg Monarchia és Magyar Királyság, az Erdélyi Fejedelemség, az 1848/49-es szabadságharc, a dualizmus kora, választási térképek) lesz lehetőség" - írja ismertetőjében az MTA.

Valamennyi térkép kap keresőhálót is, amely eddig csak a világtörténeti térképek kiegészítője volt. "Nyolc, az EKE OFI által elkészítendő oldalt fog kapni a NAT-ban szereplő történeti-földrajzi fogalmak megkeresését megkönnyítő tárgymutató és egy, csak a leglényegesebb eseményekre szorítkozó történelmi kronológia. Az atlasznak 2017 júniusáig kell elkészülnie, így már a 2017/18-as iskolaévben használatba kerülhet" - írják. A teljes leírást itt olvashatjátok el.

 

Középiskolások, figyelem! Készül az új töriatlasz, jövőre már ezt használjátok

A tervek szerint nyárra elkészíti az új középiskolás történelmi atlaszt a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete - jelentette ki az intézet kutatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Ez azt jelenti, hogy a 2017/18-as tanévben már használható lesz az új atlasz, amely a 2015-ben kiadott térképgyűjtemény harmadik kiadása - közölte Katona Csaba.

Hirdetés