Rossz hír az érettségizőknek: reagáltak a történelemtanárok is Érettségi-felvételi
Eduline

Rossz hír az érettségizőknek: reagáltak a történelemtanárok is

Szakmai szempontokból továbbra is szükségesnek tartjuk a szabad atlasz- és tankönyvválasztást - így reagált a Történelemtanárok Egylete arra, hogy az idei őszi érettségi időszaktól csak az állami fejlesztésű történelmi atlaszt használhatják a diákok.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hiába indítottak petíciót a "régi" atlaszok használatáért 11. évfolyamos középiskolások, hiába tiltakozott a szigorú szabályozás ellen az egyik tanári szervezet, a 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi érettségin kizárólag az állami fejlesztésű, kronológiát nem tartalmazó történelematlaszt lehet majd használni.

A Történelemtanárok Egyletének Bizottmánya szerint fontos lenne a szabad atlasz- és tankönyvválasztás, de "további probléma, hogy a kötelezővé tett atlasz olyan korábbi változatai is használhatóak maradtak, amelyek szakmailag súlyosan kifogásolhatóak".

"Ugyanakkor a szakmai civil érdekérvényesítés fontos sikere, hogy az elmúlt két tanévben több ezer aláró támogatásával elértük, hogy az eredeti kormányzati szándék ellenére még választható volt, melyik atlaszt használják a diákok a történelem érettségi vizsgán. Így két évfolyam, közel 150 ezer diák mentesült attól, hogy kizárólag az állami, véleményünk szerint szakmailag vitatható színvonalú atlaszt kelljen használnia" - írják.

Rossz hír az idén érettségizőknek: csak az új történelematlaszokat lehet használni a vizsgákon

Hiába indítottak petíciót a "régi" atlaszok használatáért 11. évfolyamos középiskolások, hiába tiltakozott a szigorú szabályozás ellen az egyik tanári szervezet, a 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi érettségin kizárólag az állami fejlesztésű, kronológiát nem tartalmazó történelematlaszt lehet majd használni. "A történelem érettségi vizsgán használható segédeszközökről a 40/2002. OM rendelet rendelkezik.

Hirdetés