Milyen feladattípusok lesznek a holnapi magyarérettségin? Fontos infók Érettségi-felvételi
Eduline

Milyen feladattípusok lesznek a holnapi magyarérettségin? Fontos infók

Milyen feladatok lesznek a holnapi középszintű magyarérettségin? Összegyűjtöttük őket, aminek segítségével könnyebben átgondolhatjátok, hogyan érdemes hozzáfogni, esetleg választani egy-egy feladat között - ugyanis választható feladatok is lesznek.

Szövegértés

A tájékoztató szerint a klasszikusnak mondható szövegértési feladat szövege egy vagy két - egymással összefüggő -, 700-1000 szó hosszú ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. Az ehhez tartozó feladatok a következőkről szólhatnak: többek között a szövegben közvetlenül előforduló tényhez kapcsolódhatnak, különböző összefüggéseket - akár a cím és szöveg között - kell észrevennetek, de a szöveg szerkezetéhez, felépítéséhez is kapcsolódhatnak feladatok.

Érvelés vagy gyakorlati szövegalkotási feladat

A két feladattípus egyet kell választanotok a vizsga első részében. Azoban mindegyik esetében igaz, hogy a terjedelmének 120-200 szó között kell lennie. Az érvelés konkrétan 3-5 érvvel alátámasztott állásfoglalásnak kell lennie, amely valamilyen közéleti, kulturális, életmódbeli kérdéshez kapcsolódik.

A gyakorlati szöveg műfaja többféle lehet: motivációs levél, különböző témájú hivatalos levelek (pl. panaszos levél), kérvény, hozzászólás, felszólalás, vitaindító; ajánlás, méltatás - attól függően, hogy a feladat mit kér tőletek.

Műértelmező szövegalkotás

A feladatlap második részében szintén választhattok: vagy egy mű (vagy műrészlet) bemutatását vagy két mű összehasonlítását kell megírnotok, mindkettőt 400-800 szó közötti terjedelemben. Attól függően, hogy a feladatban mi szerepel, lehet szó versről, szépprózai műről vagy műrészletről, akár drámarészletről is.

A lényeg, hogy mindkét feladatban ismerjétek fel az adott problémákat, és azokról írjatok is. Ehhez megfelelő eszközök lehetnek az adott a szereplő(k) viselkedése, jellemzése, egymáshoz való viszonya; a motívumok szerepe, jelentése; különböző korok életszemlélete, értékrendje is.

Ilyen lesz a magyarérettségi közép- és emelt szinten: infók és szabályok

Mennyi idő lesz a vizsgára, milyen típusú feladatokat kell megoldani és hogyan pontoznak az érettségin? Itt vannak a legfontosabb részletek az idei magyarérettségiről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés