Maruzsa Zoltán: teljesértékű vizsgákat szerveznek idén Érettségi-felvételi
Eduline

Maruzsa Zoltán: teljesértékű vizsgákat szerveznek idén

A tegnapi bejelentés részleteiről beszélt a miniszter a mai sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkár a tegnapi bejelentéssel kapcsolatban elmondta: az idei érettségik teljesértékű vizsgának számítanak. Annak ellenére, hogy nincs szóbeli az idei nyelvi érettségiken sem, a vizsgaeredményeket teljes értéken számolják majd és komplex nyelvvizsgának számít abban az esetben, ha valaki az érettségi eredménye alapján kap nyelvvizsgát.  

Hozzátette, a biztonsági intézkedésekre is fontos figyelni. A meghatározott maximális 10 diák azt jelenti, ennél több nem, viszont kevesebb lehet egy teremben. Azonban ha ennél kevesebb diákszámot jelentettek volna be, az több felügyelőtanárt érintett volna, ezért határozták meg a diákszámot termenként maximálisan 10 főben. A másfélméteres távolságtartással kapcsolatban azt mondta az államtitkár: ahol erre lehetőség van, ennél nagyobb távolságra is ülhetnek a diákok egymástól. Azt is elmondta, az iskolák környékén rendőri felügyelet lesz, hogy elkerüljék a csoportosulásokat. Bár kérdésként érkezett, az államtitkár elmondta, nem lesz kötelező a maszkviselés.

Elmondta azt is, hogy 8 óra helyett 9 óra lesz a kezdés a május 4-én induló érettségiknél, hogy elkerüljék a diákok a munkába igyekvők tömegét. Új helyszíneket is bevonhatnak a vizsgáztatásra, ha szükséges, az ország bármelyik közoktatási intézményének bármelyik termében lehet érettségi.

A külföldi, illetve a határon túlról érkező magyar diákokkal kapcsolatban elmondta, akik itt vannak Magyarországon, azokra nem vonatkozik külön intézkedés, amennyiben vonatkoznak rájuk az idei szabályok, vizsgázhatnak. A határontúl tartózkodó, határátlépéssel érkező diákok esetében hamarosan felmérik a helyzetet, de esetükben biztosítani fogják a határátlépés lehetőségét. Illetve kiemelte az államtitkár, hogy nem kell karantént elrendelni náluk.

Ballagások azonban a tilalmi körbe tartoznak, így azok idén teljesen elmaradnak.

A beteg, illetve légúti panaszokkal küzdő diákoktól kérik, ne vegyenek részt a vizsgákon - mondta az államtitkár. A belépő diákokat azonban nem fogják tesztelni, ugyanis nem lenne azonnal eredménye a vizsgálatoknak - tette hozzá.

Maruzsa Zoltán a felvételi ponthatárokról is beszélt, kiemelte: az, hogy az érettségit máshogy tartják meg idén, nem jelenti, hogy a pontszámok változnának. A ponthatárok megállapítási rendje nem módosul, továbbra is az utolsó felvett diák pontszáma lesz a végleges szám az egyes képzéseknél. A felvételivel kapcsolatban azt tervezik, hogy az augusztusi pótfelvételiket megtartják így akik most esetleg kiesnek a felvételiből, akkor jelentkezhetnek, illetve az őszi - keresztféléves felvételik - lehetőségeit is tervezik kibővíteni.

Itt az idei érettségi menetrendje: dátumok egy helyen

Akkor pontosan hogyan és mikor lesznek az idei vizsgák? Megjelent a tegnapi rendelet a Magyar Közlönyben, mutatjuk a részleteket. A Magyar Közlönyben többek között a dátumokról is olvashattok már. Itt van a teljes vizsgaidőszak menete: Ezek szerint a vizsgák május 4-én 9-kor kezdődnek magyar nyelv és irodalommal és május 21-én délután olasszal érnek véget.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg" Közoktatás Eduline

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg"

Már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban – közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek alelnöke szerint ahhoz, hogy az iskolák a következő hetekben ne váljanak a járvány gócpontjaivá, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. A jelenlegi szabályok szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el digitális oktatási rendet - akkor sem, ha vészesen emelkedik a betegek száma az osztályokban.