Tíz tanács az idén érettségizőknek: ezeket már most érdemes betartani Érettségi-felvételi
Vendégszerző

Tíz tanács az idén érettségizőknek: ezeket már most érdemes betartani

Bár úgy tűnhet, messze még az érettségi, valójában csak három hónap van hátra a nagy megmérettetésig. Hogy elkerüljétek a vizsga előtti napokban a pánikot és hogy nehogy kicsússzatok az időből, most tíz olyan tanácsot szeretnék adni nektek, amit, ha megfogadtok, sokkal nyugodtabban és felkészültebben tudtok elindulni érettségizni.

1. Feltérképezés
Nézzétek meg, hány tantárgyból és mikor kell vizsgáznotok, pontosan számoljátok ki, mennyi időtök van egy-egy tárgyból felkészülni. Ha ezek a számok megvannak, nézzétek meg, egy-egy tárgyból hány tétel van. Így le tudjátok osztani, hogy egy tételre mennyi időtök van. Ezt a számítást minden tantárgyból csináljátok meg, amiből vizsgáznotok kell. Mindenki maga tudja, mikor tud/van lehetősége tanulni - hétköznap suli után, hétvégén, egy-egy rövid könnyebb tanítási nap után, stb. Osszátok be, mikor, mennyit és mit tanultok.

2. Figyelmes tervezés
Figyeljetek rá, hogy ne csak arra kalkuláljatok időt, hogy kidolgozzatok egy tételt, hanem magára a tanulásra (memorizálásra) és az ismétlésre is. Ha egy egység a kidolgozási idő, legyen két egység a tanulási szakasz és megint egy egység az ismétlés.

3. Ismétlés
Az ismétlés nem csak azt jelenti, hogy miután megtanultatok egy tételt, átismétlitek az anyagot, hanem azt is, hogy miután egy tantárgy összes tételét megtanultátok, összefogóan ismételtek. Ilyenkor már meglátjátok az összefüggéseket, tudjátok az egyik tételt a másikhoz kapcsolni. Ha ilyen tételek közti kapcsolatokat az érettségin is megvillantotok, biztosan jó benyomást tesztek a tanárokra, hiszen azt fogják látni, valóban értitek az anyagot.

4. Visszaellenőrzés
Az igazi visszaellenőrzés, hogy valóban tudtok-e mindent akkor történik, amikor már minden tételt kidolgoztatok, megtanultatok és elméletileg mindent tudtok. Ilyenkor szúrópróbaszerűen válasszatok ki egy-egy tételt és írjatok le mindent, amit arról a témáról tudtok. Addig facsarjátok az agyatokat, míg mindent le nem írtok. Csak utána ellenőrizzétek le, mi maradt ki. A kihagyott információt memorizáljátok újra. Ez a módszer viszont nem csak arra jó, hogy a kimaradt dolgok előbukkanjanak, hanem arra is, hogy a tanult információt még mélyebbre ássátok a memóriátokban.

5. Pihenni is kell
Amikor megtervezitek a felkészülést, törekedjetek arra, hogy ne minden egyes szabad percet a tanulásra szánjatok. Ahhoz, hogy legyen energiátok végig vinni az elkövetkező heteket muszáj töltekeznetek is. A profi sportolók felkészülésében is fontos szerepet kap a regenerálódás, ti se hagyjátok ki. Egy-egy betervezett pihenős program csak rásegít, hogy újult erővel tudjatok nekiülni tanulni. Ha pedig tartjátok az előre megtervezett időbeosztást, egyáltalán nem kell, hogy lelkiismeret furdalásotok legyen, amikor szórakoztok. Ez is a felkészülés része.

6. Töltődés
Nem csak szórakozással lehet pihenni, hanem másként is fel tudjátok tölteni a szervezetet. Sőt ez nem csak egy lehetőség, hanem egy nagyon melegen ajánlott tanács. Ha eddig nem is, most figyeljetek arra, hogy eleget aludjatok, elegendő folyadékot igyatok és megfelelően táplálkozzatok. A képlet nagyon nagyszerű: csak abból tudtok építkezni, ami rendelkezésre áll. Ha van elegendő jó üzemanyagotok, jól fog működni a szervezetetek. Ha nem kapja meg, amire szüksége van, nem tud jól teljesíteni. Pont, mint az autóknál. Tehát, aludjatok eleget (napi 7-8 órát), igyatok elegendő vizet (napi 2 litert, és nem cukros folyadékot, hanem vizet) és egyetek tápláló ételeket.

7. Társas tanulás
Bár megvan a maga veszélye annak, hogyha barátokkal közösen készültök fel a vizsgára, kétségtelenül megvannak az előnyei is. Azzal, hogy másnak mondjátok el a tanultakat, rá vagytok kényszerítve, hogy szavakba öntsétek a gondolatokat, ami nagyon fontos készség. Minél többet gyakoroljátok, azaz minél többet mondjátok el kerek mondatokban, összefüggő szövegként a tanultakat, annál gördülékenyebben fog majd menni.  Azt javaslom, a tanulási/memorizálási szakaszban egyedül legyet a könyvekkel, jegyzetekkel, az ismétlési, visszaellenőrzési szakaszban viszont hasznos lehet, ha másokkal együtt tanultok.

8. Zavaró tényezők
Az egyik legnagyobb akadálya a tanulásnak és egyben az egyik legidőrablóbb dolog az, ha tanuláskor mindenféle zavaró dolgok vesznek körül. Telefon, chat, tévé, zene, haverok, internet, stb. Tudjuk, most felsoroltam minden jót, és azt kérem, mindezt tegyétek el tanuláskor. Ha le akarjátok rövidíteni a tanulási időt, iktassatok ki minden zavaró körülményt arra az időre, míg koncentráltan tanultok. Aztán, ha majd pihenőt tartotok, „legálisan” lehet használni őket.

9. Tapasztaljátok ki magatokat!
Vannak általánosan bevethető tanácsok, mint például az, amit az alvásról és étkezésről írtam. Az is igaz, hogy nagy átlagban az emberek kb 20-25 percig tudnak koncentrálni, ezután megcsappan a figyelmük, ezért is érdemes például a pomodoro technikát alkalmazni. Mindemellett azonban vannak személyes sajátosságok, amit mindenkinek magának kell kitapasztalnia és eszerint alkalmaznia: este vagy reggel tanultok-e hatékonyabban, segít-e, ha leírjátok a tanultakat vagy inkább az, ha hangosan elmondjátok. Hasznosnak találjátok-e, ha kihúzófilcet használtok vagy ha elmetérképként dolgozzátok ki a tételeket. Próbáljatok ki sok mindent és találjátok meg, mi az, ami nektek személy szerint jól működik.

10. Az érettségi, mint lehetőség
Bár a legtöbb diák úgy van vele, hogy szeretne mielőbb túlesni az érettségin, mégis próbáljatok meg egy kicsit másként tekinteni erre a megmérettetésre. Most, az érettségire való felkészüléskor megtanulhatjátok, hogyan kell/érdemes vizsgára tanulni, milyen buktatók merülhetnek fel, ti hogyan működtök ilyen helyzetben. Most még sok segítséget kérhettek a tanáraitoktól, akik minden bizonnyal segítenek is. Az egyetemen már sokkal önállóbban kell mindezt levezényelnetek. Szóval tekintsetek úgy az érettségire, mint jó tanulási és fejlődési lehetőségre.

A cikk szerzője: Hanula Erika tanulás-módszertan tréner.

Felvételizők, figyelem! Csak így lesz érvényes a jelentkezésetek

Hamarosan minden felvételizőnek dönteni kell és lassan fel kell állítania a végleges felvételi sorrendet. De mikor lesz érvényes a jelentkezés?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés