Érettségi 2020: kik tehetnek pótló vagy javítóvizsgát, és mennyit kell fizetni érte? Érettségi-felvételi
Eduline

Érettségi 2020: kik tehetnek pótló vagy javítóvizsgát, és mennyit kell fizetni érte?

Mi a pótló, illetve a javító érettségi vizsga, hányszor próbálkozhattok ingyenesen, és mennyit kell fizetni utána? Itt vannak a tudnivalók.

A 2020. tavaszi érettségi vizsgákra február 17-ig lehet jelentkezni: ezzel kapcsolatban itt találjátok a legfrissebb információkat.

Javító érettségi vizsgát akkor tehettek, ha önhibátokból nem kezdtetek meg vagy nem fejeztetek be egy rendes, előrehozott, pótló vagy az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő érettségi vizsgát, vagy ha egyesre vizsgáztatok. Javító érettségit csak a sikertelen vizsgát követő másik vizsgaidőszakban lehet tenni, és minden vizsgarészt meg kell ismételni.

Pótló érettségi vizsgát akkor tehettek, ha fel nem róható okból nem kezdtétek el vagy fejeztétek be a rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, ismétlő vagy javító érettségi vizsgát. Az igazgató engedélyezheti, hogy még ugyanabban a vizsgaidőszakban vizsgázhassatok. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a kihagyott vagy be nem fejezett írásbeli vagy a gyakorlati vizsgarész helyett szóbeli vizsgát kell tennetek (vagyis kétszer szóbeliztek). Ha az adott tárgyból nincs szóbeli - például a középszintű matematika esetében -, az igazgató engedélyezheti, hogy másik vizsgatárgyat válasszatok. Ebben az esetben is szóbelivel pótolhatjátok a már lezárult írásbeli vizsgát. A pótló érettségi vizsgán a korábban már sikeresen teljesített vizsgarészeket nem kell újból teljesíteni, de dönthettek úgy is, hogy mindent megismételtek.

Fontos, hogy ha egy előrehozott vagy a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőzően tett szintemelő érettségi vizsga javító vagy pótló vizsgáját legkorábban csak a rendes érettségi vizsgaidőszakban jelentkezhettek. A vizsga szintjét pótló és javítóvizsga esetén is megváltoztathatjátok.

Mennyit kell fizetni?

Azoknak a vizsgáknak az első javító- és pótló vizsgája ingyenes, amelyeket az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt, tanulói jogviszonyban tettetek. Minden más esetben fizetnetek kell, középszintű vizsga esetén vizsgatárgyanként 24 ezer forintot, emelt szintű esetén 40 ezer forintot. Itt találjátok a részleteket.

A tavaszi érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Itt vannak a 2020-as emelt szintű érettségi tételek: minden tantárgy egy helyen

Májusban vizsgáztok, és már tudjátok, pontosan milyen tantárgyból szeretnétek emelt szinten érettségizni? Itt vannak a 2020-as emelt szintű tételek magyarból, történelemből, matekból, a természettudományos tárgyakból. Még azoknak is összeállítottunk egy kis segédletet, akik idegen nyelvből szeretnének emelt szintű vizsgát tenni. Itt a teljes lista.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg" Közoktatás Eduline

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg"

Már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban – közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek alelnöke szerint ahhoz, hogy az iskolák a következő hetekben ne váljanak a járvány gócpontjaivá, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. A jelenlegi szabályok szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el digitális oktatási rendet - akkor sem, ha vészesen emelkedik a betegek száma az osztályokban.