Felvételi 2020: milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a szakválasztásnál? Érettségi-felvételi
Eduline

Felvételi 2020: milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a szakválasztásnál?

Jövőre szeretnétek felvételizni egyetemre, főiskolára és a megfelelő képzést keresitek? Szempontok és információk, hogy könnyebb legyen a választás.

Bekerülési esélyek

Ha alap- vagy osztatlan szakra jelentkeztek, a középiskolai és a várható érettségi eredményeitek, illetve a többletpontot biztosító jogosultságok alapján érdemes már most kiszámolni, hány ponttal indulhattok neki a felvételinek. Fontos, hogy a képzésen előírt érettségi tárgyak alapján más-más pontszám is kijöhet az egyes szakokon. A pontszámításhoz és az Eduline kalkulátorának használatához itt találtok segítséget.

Az, hogy végül ki kerülhet be, a szakos kapacitás, illetve a jelentkezők száma és pontszáma alapján dől majd el. A kapacitásszám azt mutatja meg, hogy állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre összesen hány elsőévest vehet fel az adott intézmény. A 2020-as felvételin érvényes kapacitást a Felvin találjátok majd meg a Felvételi tájékoztató december 19-20-i megjelenése után. A 2019. szeptemberében indult képzések ponthatárait itt nézhetitek meg.

Itt pedig megtaláljátok a HVG friss felsőoktatási rangsorait, vagyis azt, hogy mely intézmények indítják a legjobb képzéseket az egyes tudományterületeken a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján.

Költségek és ösztöndíjak

Ha a fizetős képzés is képben van nálatok, az önköltség összege talán a legfontosabb szempont, ez ugyanakkor intézményenként és szakonként is eltérő. Sok képzésért félévente 200-250 ezer forintot kell fizetni, van ugyanakkor olyan is, ahol ennek több mint a duplája a képzési díj. A 2020 szeptemberében induló szakok önköltségét a Felvételi tájékoztató december 19-20-i megjelenése után találjátok majd meg a Felvin.

Ebben a keresőben megnézhetitek, melyik felsőoktatási intézményben milyen ösztöndíjakra pályázhattok, itt pedig megtaláljátok a jogosultsággal kapcsolatos információkat és az összegeket is tartalmazó táblázatot.

A költségek szempontjából fontos az is, pályázhattok-e majd kollégiumi helyre, milyenek az albérletárak és a megélhetési költségek az adott városban, így ezeknek is érdemes utánanézni.

Egyetemi élet és lehetőségek

Az is fontos, hogy hogyan telnek majd az egyetemi, főiskolai éveitek. Nézzetek utána, milyen diákszervezetek működnek az intézményben, vannak-e sportolási, nyelvtanulási vagy egyéb lehetőségek, közösségi projektek és események, mennyire aktívak a diákok.

Végzés utáni kilátások

Ezekről egy új oldalon tájékozódhattok, ami minden információt tartalmaz a friss diplomások lehetőségeiről. Többek között megnézhetitek, mennyit keresnek átlagosan az adott képzésen végzettek, mennyi idő alatt helyezkedtek el és jellemzően milyen munkakörben. Itt találjátok a részleteket.

Milyen feltételekkel kerülhettek be egyetemre, főiskolára 2020-ban? Itt a teljes lista

Mit kell teljesítenetek a 2020-as felsőoktatási felvételin ahhoz, hogy bekerüljetek a kiválasztott szakra? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelnetek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés