Így számolhattok a 2020-as felvételin: minden tudnivaló a többletpontokról Érettségi-felvételi
Eduline

Így számolhattok a 2020-as felvételin: minden tudnivaló a többletpontokról

Összesen hány többletpontot kaphattok a 2020-as felsőoktatási felvételin, és milyen szabályokra kell figyelni? Itt vannak a tudnivalók.

A 2020-as felvételin is maximum 500 pontot szerezhettek, ha alap- vagy osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek. Ebből maximum 100 pont lehet többletpont, amelyet különböző jogcímeken szerezhettek meg. Fontos, hogy ha az összpontszám meghaladná a 100-at, akkor is ennyi a maximum. A többletpontok listáját itt találjátok.

Mivel a kötelező középfokú nyelvvizsga követelményét eltörölték, már az első B2 (középfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpontot, C1 (felsőfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 40 többletpontot kaphattok. Nyelvvizsgáért ugyanakkor maximum 40 többletpont jár, akkor is, ha több nyelvvizsgátok van és magasabbra jönne ki az összpontszám.

A pontot csak a szóbeli vagy az írásbeli vizsgáért is megkaphatják azok, akik sajátos nevelési igényük miatt igazoltan nem tudják a komplex típusú nyelvvizsgát letenni. Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont.

Bár egy emelt szintű érettségivel - néhány kivétellel - mindenkinek rendelkeznie kell, aki alap- vagy osztatlan képzésre jelentkezik, már az első vizsgáért is jár az 50 többletpont, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el, a tárgy az adott szakon kötelező vagy választható, és az emelt szintű érettségi eredményéből számítják az érettségi pontokat. Emelt szintű érettségiért maximum 100 többletpontot kaphattok.

Ha egy adott idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi alapján is jogosultak lennétek többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a számátokra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapjátok meg.

A felvételi tájékoztató várhatóan december 19-20-án jelenik meg, a jelentkezési határidő február 15.

A 2020-as felsőoktatási felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Változtak a pontszámítási szabályok: kalkulátor a 2020-as felvételihez

A középfokú nyelvvizsga követelményét eltörölték, a kötelező emelt szintű érettségi viszont megmaradt. Pontszámító kalkulátorunkkal megtudhatjátok, hány pontot szerezhettek a 2020-as felsőoktatási felvételin.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés