Megkaptátok a felvételi döntést? Így reklamálhattok ellene Érettségi-felvételi
Eduline

Megkaptátok a felvételi döntést? Így reklamálhattok ellene

Idén közigazgatási pert kell indítania annak a felsőoktatásba jelentkezőnek, aki szerint az Oktatási Hivatal (OH) besorolási döntése jogsértő.

Felvételizők, figyelem: itt van az összes 2019-es felvételi ponthatár

A besorolási döntésről szóló határozattal szemben, annak közlésétől számított 15 napon belül jogszabálysértésre hivatkozva közigazgatási pert indíthattok az Oktatási Hivatal mint alperes ellen.

Hova kell benyújtani a fellebbezést?

A keresetlevelet a jogvita eldöntésére illetékes Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak címezve, de az Oktatási Hivatalhoz elküldve kell benyújtani – E-felvételi felületén, vagy az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy postai úton (3 példányban) a 1380 Budapest, Pf. 1190 postacímre.

Fontos, hogy keresetlevelet az Oktatási Hivatal által elkövetett jogszabálysértés esetén lehet benyújtani, annak pontos megjelölése mellett - írja a Felvi.

Mikor jön a besorolási döntés?

Az Oktatási Hivatal minden jelentkezőre ún. besorolási döntést hoz, az erről szóló határozat elérhetővé válásáról pedig elektronikus levélben értesít benneteket legkésőbb 2019. augusztus 5-ig.

A hivatalos iratok (pl. besorolási döntés) az elektronikus rendszer szerint igazolt átvétel napján számítanak kézbesítettnek (azaz amikor megnyitjátok/letöltitek). Ha ez nem történik meg, az iratokat az Oktatási Hivatal általi megküldését követő ötödik napon átvettnek kell tekinteni (kézbesítési vélelem).

Felvételi kisokos: mi van a besorolási döntésben és mikor érkezik?

Pénteken véget ért a felvételi ügyintézési időszaka, már csak a ponthatárok vannak hátra július 24-én. De mi les ezután, mikor jön a besorolási döntés és hol értesítenek az eredményről? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Fontos, hogy a besorolási döntés ellen a továbbiakban már nem lehet fellebbezni az oktatásért felelős miniszterhez, kizárólag közigazgatási per indítható - írja a Felvi.

Az alkalmassági vizsga, a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga, a gyakorlati vizsga eredményével vagy a felsőoktatási intézmény felvételi döntésével, kapcsolatos jogorvoslattal nem az Oktatási Hivatalhoz, hanem az adott felsőoktatási intézmény vezetőjéhez lehet fordulni írásban benyújtott jogorvoslati kérelemmel, a felsőoktatási intézmény által meghatározott módon - írják.

Ennek részleteit a felsőoktatási intézmények szabályzatai tartalmazzák, amelyeket az intézményi honlapokon, illetve a vizsgák helyszínén lehet megismerni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés