Ha ezekre figyeltek a szóbeli érettségin, minden rendben lesz: fontos tanácsok Érettségi-felvételi
Eduline

Ha ezekre figyeltek a szóbeli érettségin, minden rendben lesz: fontos tanácsok

Június 17-én megkezdődtek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, amelyek egészen 28-áig tartanak. Ajánlunk néhány hasznos tippet, amelyet jó, ha megfogadtok a vizsgán.

Átgondoltan, nyugodtan

Tételhúzás után inkább többször olvassátok el a feladatot, gondoljátok át, hogy pontosan mi a feladat (milyen témáról van szó, miről akartok feltétlenül beszélni), ne kapkodjatok.

Felépített kidolgozás

Általában fél órátok van egy tétel kidolgozására, ami valójában rengeteg idő - bőven elég ahhoz, hogy átgondoltan (például nem túl hosszú, de lényeges bevezetéssel) felépítsétek, hogy miről fogtok beszélni.

Jól érthetően és logikusan

A történelem és magyar nyelv és irodalom vizsgánál egyaránt számít a logikus gondolatmenet, a rendszerezés és lényegkiemelés, de a megfelelő szókincs, szóhasználat is ugyanilyen mérvadó szempont. Jól érthetően, tagolt mondatszerkesztéssel feleljetek.

Ne csak a tananyagra gondoljatok

Habár a történelem vizsgánál nem fontos szempont (sőt, inkább kerülendő), az irodalomnál pontot ér az önálló véleménykifejtés, gondolatgazdaságra. Ne csak a tárgyi tudásra fókuszáljatok, gondoljátok végig, esetleg ki tudjátok-e egészíteni valamilyen plusz aktuális ténnyel, eseménnyel a tételt, ugyanis sokat jelent a tájékozottság.

Menjetek tovább

Ha nem jut eszetekbe egy konkrét szó vagy fogalom akár a történelem, magyar vagy éppen az idegen nyelvi érettségin, ne álljatok meg, menjetek tovább, írjátok körül, vagy ha lehetséges, gondolkozzatok szinonimákban (főleg idegen nyelvi érettségi esetében).

Ébernek lenni

Ahogyan az írásbelire, úgy a szóbeli vizsgára is vigyetek magatokkal csokit, szőlőcukrot és sok-sok vizet - de tollból is inkább legyen nálatok több a tételkidolgozáshoz.

Magabiztosság

Végezetül egy mindig érvényes tanács: ha nem is vagytok kifejezetten jó előadok vagy biztosak a tudásotokban, higgyetek magatokban, és abban, hogy jól el tudjátok mondani, amit szeretnétek, adjátok elő a tételt.

Mi történik, ha semmit sem tudtok mondani a kihúzott tételről az érettségin?

Hány pontot szerezhet a szóbeli érettségin az a vizsgázó, aki póttételt húz? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Hirdetés