Ilyen lesz a szóbeli érettségi angolból: pontok és feladatrészek Érettségi-felvételi
Eduline

Ilyen lesz a szóbeli érettségi angolból: pontok és feladatrészek

Milyen lesz az angol szóbeli érettségi? Mutatjuk a vizsga menetét és a főbb szempontokat a középszinten vizsgázóknak.

A középszintű angol szóbeli érettségit június 17-28. között tartják, ekkor a főtárgyak mellett idegen nyelvből is vizsgáznak a diákok. De hogyan néz ki maga a vizsga?

Húztok egy tételt, amely tartalmazni fogja az összes feladatrészt. Felkészülési idő nem lesz, azonban a feladatok végiggondolásához körülbelül fél percet adni fognak. A tájékoztató szerint mindez 15 perc alatt lezajlik majd. Összesen 33 pontot szerezhettek a vizsgán.

Lesz társalgás rész, szerepjáték és önálló témakifejtés is segédanyagok alapján. A társalgási feladatban néhány olyan kérdésre kell válaszolnotok, amelyek hozzátok vagy közvetlen környezetetekhez és hétköznapi tevékenységeitekhez kapcsolódnak. Erre a részfeladatra összesen tíz pontot kaphattok: négy pontot arra, hogy mennyire vagytok tájékozottak adott témában, hármat-hármat a szókincsre és a nyelvtanra.

A szerepjáték során a mindennapi élet helyzeteihez hasonlító szituációban kell részt vennetek, amelyben partneretek a vizsgáztató lesz. A pontozás hasonlóan néz ki, mint a társalgás résznél, összesen tíz pontot szerezhettek, négyet a kommunikációs cél elérése, hármat-hármat a szókincsre és a nyelvtanra.

Az önálló témakifejtés feladatban pedig egy adott, hétköznapi témához kapcsolódóan kell gondolataitokat, véleményéteket összefüggően kifejteni. Ebben a feladatban általában vagy két kép (fénykép, rajz) és megadott irányítószempontok alapján kell beszélni egy adott témáról. Négy pontot ér az összefüggő témakifejtés, három-három pont járhat pedig a szókincsre és a nyelvtanra.

A három feladatrészben összesítve értékelik a beszédtempót, kiejtést, hanglejtést is - erre három pontot kaphattok a vizsgán.

Szóbeli érettségi: mikor húzhattok póttételt a vizsgán?

Hamarosan elkezdődnek a szóbeli érettségik, de mikor kell a szóbeli vizsgán póttételt húzni? Ilyenkor mi alapján pontozzák a vizsgát? Fontos kérdésre válaszolunk.

Hirdetés