Kiverte a biztosítékot a 2019-es érettségi egyik szabálya, tiltakoznának a diákok Érettségi-felvételi
Eduline

Kiverte a biztosítékot a 2019-es érettségi egyik szabálya, tiltakoznának a diákok

Február elsejére tiltakozást szerveznek az Oktatási Hivatal Maros utcai épülete elé azok a diákok, akik szerint igazságtalan, hogy a 2019-es történelemérettségin már nem lehet használni a régebbi, kronológiát tartalmazó kiadványokat.

„2019-ben nem engedik használni azt a töriatlaszt, amiben kronológia van. Ha idén lehetett, akkor jövőre is lehessen! Ne engedjük, hogy a történelemből érettségizők egyetlen támaszát is elvegyék! Évszámokra fel! A Töriatlaszt ajánlott hozni” – írják az esemény Facebook-oldalán.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, már több mint 5700-an írták alá azt a petíciót, amelyet a nyár elején indítottak végzős középiskolások: azt szeretnék elérni, hogy a 2019-es érettségin is használhassák a kronológiát tartalmazó atlaszokat. Pedig az Oktatási Hivatal már közölte: mindössze háromféle, kronológia nélküli atlasz közül választhatnak majd.

Pedig – írják a petícióban a diákok - ez az évfolyam még nem az új, átírt atlaszokból kezdett tanulni, „nem azokat használhattuk különböző felmérőknél, hanem a jogszabály előtti atlaszokat”.

Hozzáteszik: a tanagyag nagysága miatt szeretnék használni az évszámokat tartalmazó atlaszt. „Szeretnénk, ha a történelemoktatás kritikus gondolkodást adna számunkra, nem pedig kizárólag a lexikális tudásunkat fejlesztené. A kronológia legalább olyan fontos a történelem érettséginél, mint a függvénytáblázat a matematika érettséginél” – írják.

Itt az OFI magyarázata: ezért nincs kronológia az új történelmi atlaszban

A 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi érettségin már csak az új történelmi atlaszt használhatják majd a diákok. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán részletes cikk jelent meg arról, miért nem tartják jónak, ha kronológia is van az atlaszban.

 

Hirdetés