#szakképzési_rendszer

Közoktatás Eduline

Az érettségi sérthetetlen, kivárnak a szakszervezetek

A pedagógusok sztrájkbizottsága az érettségikre tekintettel kivár a kormány lépésére, hogy a sztrájkot követően engednek-e álláspontjukból és megegyeznek-e a tiltakozókkal az oktatási rendszer reformjáról. A szakgimnáziumi képzés átalakítása és a természettudományos tárgyak megnyírása viszont csak olaj a lobogó tűzre.

Közoktatás Eduline

Ezért csúsztak a diákigazolványok

A szakképzés átalakítása miatt több helyen is csúsztak a diákigazolványok, de az iskolák által hitelesített igazolásokkal lehetett eddig is kedvezményes bérletet venni.

Felnőttképzés Czervan Andrea

Teljesen átszabják az OKJ rendszerét: drágább lesz a felnőttképzés

Felére csökken a szakképesítések száma, januártól számos tanfolyamon többszörösére nő az óraszám, így a képzések ára is magasabb lesz – ilyen hatásai lesznek az új Országos Képzési Jegyzéknek, amely az eduline-nak nyilatkozó szakértők szerint itt-ott ellentmondásos és nehezen értelmezhető. A változtatásokkal az iskolarendszerű és a nem OKJ-s képzéseket indító intézmények járnak jól.

Közoktatás Eduline

14 éves kortól elérhető szakképző rendszert sürget az MSZOE

Az iskolarendszerű szakképzés alsó korhatárának csökkentését kezdeményezik szülői szervezetek. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) levélben fordult Arató Gergely oktatási államtitkárhoz és Szűcs Erika munkaügyi miniszterhez, hogy a 14 éves diákok is bekapcsolódhassanak a szakképzésbe a jelenlegi 16 éves korhatár eltörlésével - adta hírül a HRportal.