csehország

Felsőoktatás Edupress

Megszüntetnék az ingyenes felsőoktatást Csehországban

A tandíj bevezetéséről egyezett meg a formálódó csehországi hármas koalíció - írja az inforadio.hu. Azt azonban még nem közölte a Polgári Demokrata Párt, a TOP 09 és a Közügyek hármasa, hogy mikor szüntetnék meg az ingyenes felsőoktatást. A változással több mint százezer forintnak megfelelő cseh koronát kell majd fizetniük a hallgatóknak, akik a tervek szerint állami kölcsönből is finanszírozhatnák oktatásuk költségeit.

Felsőoktatás Edupress

Mesterszakot indít Csehországban a győri egyetem

Csehország egyik magánfőiskoláján indítja el kétéves képzését a Széchenyi István Egyetem, amire elsősorban cseh és osztrák hallgatók jelentkezését várják majd. Az angol nyelvű marketing mesterképzés külföldön történő elindításának előzménye, hogy a kurzus februártól Győrben is működik.

Felsőoktatás Edupress

Húszezer szlovák hallgató tanul Csehországban

A nem hivatalos becslések szerint mintegy húszezer szlovák hallgató tanul Csehországban - Milan Pisút, volt oktatási miniszter figyelmeztetése szerint többen, mint a pozsonyi Comenius Egyetem teljes hallgatói létszáma. Pisút szerint Szlovákia nem törekedett kellőképpen a fiatal kutatók és szakemberek hazai megtelepedésére, a szomszédos országban azonban akár a szlovák fizetés három-négyszeresét is megkaphatják - írja a kitekintő.hu.

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel Közoktatás Eduline

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel

Ismét több százezer diákot, tanárt és szülőt érint a központi döntés: április 7-ig minden óvoda és iskola zárva lesz, a diákok online órákon vesznek majd részt. De vajon a szigorítás ellenére is megtartják a középiskolák az e heti szóbeli vizsgákat? Lesz-e ügyelet az óvodákban és az iskolákban? És mi lesz az érettségivel?