"Napi szinten többször figyeljük aggodalommal a nyár eleji jegyárak növekedését" Nyelvtanulás
Csik Veronika

"Napi szinten többször figyeljük aggodalommal a nyár eleji jegyárak növekedését"

Múlt héten elindult a kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok pályázati felülete, az egyéni pályázást tervező szülők és diákok közül viszont sokan mégsem tudtak belépni. Egy aggódó szülő mesélt az Eduline-nak a tapasztalatairól.

"A félreértések elkerülése végett: a programot nagyon jó kezdeményezésnek tartottuk, lelkesedtek érte a diákok, tanárok egyaránt, viszont mostanra a sok várakozás és hiányos tájékoztatás miatt inkább egy feszültséggel teli, nyomasztó valaminek élik meg a gyerekek, ami sokat elvesz az eredeti értékéből, hangulatából"

- írta az Eduline-nak egy aggódó szülő a kéthetes nyári nyelvtanfolyamokról. Múlt hét végén nyílt az online jelentkezési felület, ahol a diákok elindíthatják a jelentkezésüket, a jelek szerint azonban a rendszer kicsit döcögött. Az Emmi kiadott közleményével ellentétben ugyanis nem minden felület indult el péntek délelőtt. Az egyéni pályázást tervező szülők és diákok közül sokan nem tudtak belépni a felületre. Aztán amikor péntek éjszaka végre a szülői hozzájárulási dokumentumok is megjelentek, újabb akadályba ütköztek a jelentkezők.

"Sok szülő és diák virrasztott, mert egymást támogatva, segítve haladtunk végig ezen a folyamaton, feltöltöttük a szülői hozzájárulást az ügyfélkapura, onnan elektronikus aláírással sikerült hitelesítenünk és visszatöltenünk a dokumentumtárba. Innen a rendszer az egyéni pályázati felületre irányított, ahol csalódottan tapasztaltuk, hogy nincs tovább, "visszairányít" a dokumentumtárba, hogy elvégezzük a hitelesítést, amit már korábban elvégeztünk és a rendszer el is fogadta" - mesélte az érintett szülő. Az eredmény végül az lett, hogy aznap este senki sem tudott tovább lépni a kurzusok kiválasztásához. 

"Én személyesen beszéltem a Tempus dolgozóival, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy ne is várjuk a pályázati felületet, mert az - ha szerencsénk van, ahogy a dolgozó fogalmazott - legjobb esetben is valamikor jövő héten fog megnyílni, mert még tesztelés alatt áll" - mesélte. Az anyuka szerint ezen felül a pályázatot indító oldal honlapján, illetve a közösségi oldalon nem sok segítséget kaptak a kérdezők. "Legtöbbször visszairányítottak minket az egyéni pályázó információs oldalra, hogy ott olvassuk el a lépéseket, amiket nyilván, azok akik éjszaka fent voltak, már kívülről tudtak, hiszen azért akarták a folyamatot végig csinálni és végre lezárni" - mesélte.

És mire nem gondoltunk még...

Például arra, hogy idén június közepétől foci EB van. Aminek mint tudjuk, London is otthont ad, illetve Budapesten is lesznek mérközések. "Ebből természetes módon következik, hogy a rajongók felvásárolták az olcsó repjegyeket és a diákoknak - mire odajutunk, hogy jegyet vehessünk -, már csak a nagyon drága jegyek maradnak. Aki csak ebben a periódusban tud kiutazni tanfolyamra, mert pl. edzőtáborban lesz vagy egyéb okokból kifolyólag, sajnos számolnia kell ezzel az extra költséggel is.Tehát igenis, a szülőnek be kell szállnia a költségekbe, másként ezt nem lehet jól kihozni" - véli az érintett szülő.

Aki pedig szokott repülővel utazni, tudja, hogy egy nap is sokat számít. "Napi szinten többször figyeljük aggodalommal a júniusi- július eleji jegyárak növekedését, mára már a tegnap esti ár sem igaz, hiszem megemelkedett. Hallottunk olyan információt is, hogy a WizzAir-rel tárgyalnak és beállítanak több gépet. Igen ám, de ha a kiválasztott iskola Luton-ra nem szervez transzfert, akkor nem igazán tudunk élni a lehetőséggel." A transzfer kérdése pedig nagyon fontos az egyénileg pályázó diákok szüleinek, ugyanis sok esetben nem biztosított közvetlenül az iskoláig.

Arról nem is beszélve, ha már minden forint számít, hogy aki Skóciába, Írországba és Máltára menne, 17 ezer forinttal több támogatást kap - olvasható a Tempus Közalapítvány Külföldi Nyelvtanulási Programjának tájékoztatójában.

"Ez legyen a legkisebb gond - mondhatnánk - de ha az esélyegyenlőségről beszélünk, ez a szempont igencsak fontos hangsúlyt kell kapnia. Illetve az is, hogy a csoportok elkezdhetik esetleg előre a regisztrálás, sok helyen már beteltek a helyek és a kurzuskeresőben lehet látni, hogy az iskola már nem fogad diákokat az adott időszakban, így az esélyegyenlőségre visszakanyarodva, ismét úgy érezzük, hogy az egyéni pályázók hátrányt szenvednek a csoportokkal szemben" - sorolja az anyuka. Hozzáteszi: ha ez nem így volna, akkor várják a tisztázást, mert a jelenlegi tájékoztatásból erre lehet következtetni.

"Optimista lévén, abban reménykedem, hogy a sok diák és szülői kérdésre csak beindulnak a fejlesztők, és ha már nem is lett belőle február, de azért március első hetében sikerül lebonyolítanunk ezt az egyszerűnek tűnő, de akadályokkal teli folyamatot" - teszi hozzá a bizakodó szülő.

Kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok: drága osztálykirándulás rengeteg kérdéssel?

Hamarosan megnyílik az online jelentkezési felület a nyári kéthetes angoltanfolyamokhoz. A káosz egyre nagyobb, a megválaszoltalan kérdések száma pedig nem lett kevesebb. Rozgonyi Zoltánnal, a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnökével beszélgettünk arról, mi vár diákokra, tanárokra és a nyelviskolákra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés