Egyetemi felvételi és munka külföldön: miért érdemes franciául tanulni? Nyelvtanulás
Eduline

Egyetemi felvételi és munka külföldön: miért érdemes franciául tanulni?

Vannak, akiket már az iskolában annyira megfog a francia a nyelv, hogy az egyetemi, főiskolai képzésüket, sőt munkájukat is francia nyelvterületen tervezik. Miért döntenek így, mi fogja meg őket a nyelvben és milyen lehetőségeik vannak a magyar diákoknak, ha külföldön tanulnának? Ennek jártunk utána.

„Franciául tudni művelt és extravagáns dolog”

– legalábbis ez él a legtöbb ember fejében a francia nyelvvel kapcsolatban, mondja Ganczer Viktória, a Francia Intézet Nyelviskola és Vizsgaközpontjának tanára. Sokan szeretik a francia kultúrát, főleg a fővárost, a konyhaművészetet és divatot. Mind az öt kontinensen beszélik, körülbelül harminc országban hivatalos nyelv és a nemzetközi kommunikációban is fontos szerepe van. Főként ez az oka annak, hogy közel 125 millióan választják idegen nyelvként: az angol után franciául tanulnak a legtöbben világszerte.

Ennek ellenére a franciával először találkozni nem mindig egyszerű, hiszen első látásra azt is lehet mondani, hogy a kiejtési nehézségei miatt nehéz nyelvről van szó. A különböző betűkapcsolatok valóban kaotikusnak tűnhetnek első látásra, nem beszélve a francia nyelv hangkészleti sajátosságairól. Ganczer Viktória szerint azonban mindez az adott szabályok ismeretében már jól kiküszöbölhető akadály: megismerve ezeket könnyűvé válik az olvasás és a kiejtés, hiszen a francia nyelv is olyan, amiben bizonyos betűkombinációk szisztematikusan megfeleltethetők egy-egy hangnak.

Könnyebb nyelvtanulás

Nem utolsó sorban pedig, aki franciául tud, az más nyelven is könnyebben megtanulhat. Az indoeurópai nyelvcsalád tagjaként az újlatin nyelvek csoportján belül segítheti más újlatin nyelvek (például spanyol, olasz, portugál és román) elsajátítását. A nyelvtanárok is úgy vélik, jobb nyelvi logika alakul ki azokban a gyerekekben, akik először németet vagy franciát tanulnak az iskolában. Ráadásul mivel az angol nyelv szókincsének több mint 60 százaléka francia eredetű szó, ezért sokkal könnyebb lehet angolul is tanulni a már meglévő francia nyelvtudásnak köszönhetően – jegyezte meg a szakértő.

Magyarországon több mint 300 gimnáziumban tanulnak franciául, és 1500-2000 fő választotta ezt a nyelvet nyelvvizsgaszerzés miatt is az elmúlt évek alatt – derült az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának (NYAK) statisztikáiból. Több vizsgaközpontban is van lehetőség francia nyelvvizsgát tenni, ha azonban valaki nem csak Magyarországon tervez a francia nyelvtudásával, akkor leginkább a Francia Oktatási Minisztérium nemzetközi DELF és DALF nyelvvizsgáit érdemes választani. Ezek persze nem csak külföldön számítanak, hanem itthon honosítható alap-, közép- illetve felsőfokú nyelvvizsgáknak felelnek meg.

Persze a nyelvvizsga nem csak a felsőfoktól számít, ha franciául tanultok az iskolában és kipróbálnátok, mennyit tudtok, a középiskolás diákok számára létezik a DELF B2 junior változata is. Ez a vizsga az általános B2 nyelvvizsgával egyenértékű, de tematikájában kicsit közelebb áll a mindennapi élethez és témákhoz.

Francia egyetem és/vagy munka

Fontos, hogy bár a DELF és a DALF nyelvvizsgákat egyaránt elfogadják a hazai és a franciaországi egyetemeken, egyes helyeken (felsőoktatási intézményekben és akár munkahelyeken is) kérhetnek aktuális nyelvtudás-igazolást is. Ilyen nyelvi felmérő a TCF, amivel számot adhattok a tudásotokról, akkor is ha még nem, vagy már évekkel korábban nyelvvizsgáztatok. A szintfelmérő sajátossága azonban, hogy - ellentétben a nyelvvizsgákkal - csak 2 évig érvényes tanúsítványt lehet szerezni.

Ha a nyelvtudásotokról már számot adtatok, egy lépéssel közelebb kerülhettek a francia egyetemek vagy munkavállalás világához. A francia felsőoktatás a magyar diákok körében is népszerű, a Campus France adatai alapján 2018-ban - az Erasmus féléven lévő diákokon felül - 600 magyar hallgató tanult francia egyetemen.

A francia felsőoktatási felvételi

A franciaországi egyetemi felvételinél egy online portálon keresztül kell regisztrálni az állami felsőoktatási intézményekbe. A jelentkezési lap kitöltésén kívül nem szabad megfeledkezni a csatolandó dokumentumokról sem, amelyeket francia nyelven kell benyújtani. Ezek között szerepel az érettségi bizonyítvány, de kérhetnek egy francia nyelvtudást igazoló dokumentumot vagy szervezhetnek felvételi elbeszélgetést is. A felvételiről, határidőkről és szabályokról bővebben itt olvashattok. 

Franciaország anyagi szempontból is jó választás lehet, ha külföldi továbbtanulásban gondolkodtok, ugyanis az állami egyetemeken csak regisztrációs díjat kell fizetni, többféle ösztöndíjra pályázhattok és diákmunkával is jól kereshettek. Az egyetemi élet költségeiről és a lehetséges bevételekről itt írtunk részletesen.

Ugyanakkor a nemzetközi vállalatoknál is nagy eséllyel indul az, aki az angol mellett franciául is beszél. Bár sok esetben ezeknél az intézményeknél a belső kommunikációra az angolt használják, az ügyféllel vagy partnerrel való kapcsolattartásban elengedhetetlen a francia nyelvismeret. Itthon a szolgáltatói szektorban pedig szinte külön szakma lett a francia ügyfélszolgálati munka. Franciaország a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon, több vállalat is képviselteti magát az országban, ezek pedig rendszeresen keresik a franciául beszélő munkaerőt.

Francia kultúra itthonról

A francia nyelvet, kultúrát azonban nem csak a célnyelvi országban, valamint tanulás és munka keretei között lehet élvezni, számos közösség is működik már Magyarországon, ahol különböző programokat szerveznek. Ganczer Viktória szerint érdemes érdeklődni, hogy van-e francia klub vagy program a közeletekben. Ha érdeklődtök a francia nyelv, kultúra vagy továbbtanulás iránt, akkor érdemes utánanéznetek a France Alumninak is, hiszen ez egy olyan közösségi hálózat, ahol volt és jelenlegi hallgatókkal, ösztöndíjasokkal beszélgethettek. Ha nem tanulni szeretnétek, akkor ez a csoport nem csak az egyetem, hanem a munka kiválasztásában is segíthet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés