Bizonyítvány otthonról: kiből lehet magántanuló? 7 kérdés és válasz Közoktatás
Eduline

Bizonyítvány otthonról: kiből lehet magántanuló? 7 kérdés és válasz

Hogyan lehet valakiből magántanuló? Kell-e órákra járni? Minden tantárgyból kell vizsgázni? Kaphatnak-e a szülők családi pótlékot a magántanulók után? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

A magántanulói státusz jó alternatívát jelenthet

Ki lehet magántanuló?

Minden közoktatásban tanuló diáknak joga van ahhoz, hogy magántanuló legyen, az esetek nagy többségében azonban nem az ő kérésükre születik meg ez a döntés. A legtöbben szakvélemény alapján kénytelenek magántanulóként folytatni a tanulmányaikat. Erre általában a sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulók esetében kerül sor, de a súlyos beteg közép- és általános iskolások is rendszerint otthon tanulnak.

Jó megoldás a magántanulói státusz abban az esetben is, ha a diák hosszabb-rövidebb ideig külföldön tartózkodik.

Ki dönt?

A magántanulói státuszról a szülő kérelme alapján az intézményvezető dönt, akinek ki kell kérnie a gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat véleményét is. Mi vár a diákokra a következő hónapokban? Itt találjátok az összes dátumot.

A magántanulóknak is be kell iratkozniuk az iskolába?

Igen, a beiratkozás kötelező – ugyanígy másik iskolába is átiratkozhatnak.

Az órákra be kell járni?

Nem, a magántanuló automatikusan felmentést kap az összes kötelező tanórai foglalkozás alól - kivéve a gyakorlati képzést -, és nem kell délután négyig sem az iskolában maradnia. Az igazgató előzetes engedélyével ugyanakkor bejárhat az órákra, a napközis és a tanulószobai foglalkozásokra. Alig kezdődött el a suli, máris túlterheltek a diákok.

Hogyan kap jegyeket, aki magántanuló?

A számonkérés módját az igazgató határozza meg, érdemes tehát kérni, hogy azokból a tárgyakból, amelyekből a diák az értékeléshez elegendő jegyet szerzett, azok alapján osztályozzák félévkor, illetve a tanév végén. Ha a diákot vizsgára kötelezik, azon a szülő is részt vehet.

A szülői döntés alapján magántanulói státuszba kerülő diákok felkészüléséről a szülőknek kell gondoskodniuk. A szakvélemény alapján magántanulóvá váló diákok felkészítéséről ezzel szemben az iskolának segítenie kell, amelyre heti tíz órás időkeretet kapnak.

Mindenből kapnak jegyet?

Magatartásból és szorgalomból nem – ehhez a tanároknak nem is lenne elég információja.

A magántanulók után is jár családi pótlék és tankönyvtámogatás?

A magántanulói jogviszonynak semmilyen külön költsége nincs, sőt a magántanulót ugyanolyan juttatások illetik meg, mint azokat, akik iskolába járnak, legyen szó akár a családi pótlékról, akár a tankönyvtámogatásról. Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi: milyen feladatok várnak a diákokra?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés