A középiskolák fele nem tart írásbeli felvételit Közoktatás
eduline/mti

A középiskolák fele nem tart írásbeli felvételit

A középiskolák közel fele nem tart idén felvételi vizsgát, és mintegy 490 intézmény írta elő, hogy a hozzájuk...

A középiskolák közel fele nem tart idén felvételi vizsgát, és mintegy 490 intézmény írta elő, hogy a hozzájuk előzetesen jelentkező tanulók központi írásbelin vegyenek részt. A vizsgát szervező iskolák listáját a www.oktatas.hu oldalon hozták nyilvánosságra.

Az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-hez eljutatott közleményében kifejtette: a középfokú iskolák az utóbbi hetekben közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyekben meghatározták, milyen osztályokat indítanak majd a 2014/2015-ös tanévben, és megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi eljárással veszik majd fel azokba a hozzájuk jelentkező tanulókat. Melyek az ország legjobb középiskolái? Itt olvashattok a 2014-es HVG-rangsorról.

Az iskolák több mint fele nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat. Mintegy 490 középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. Ezek közül 53 nyolc, 72 hatévfolyamos intézmény, míg 9. évfolyamra 972 iskola tart vizsgát. Ha egy tanuló úgy tervezi, hogy majd februárban ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon - hívták fel a figyelmet. Az írásbeli vizsgákra való jelentkezés határideje december 10-e. A jelentkezést abba a - listán szereplő - középiskolába kell beadni, amelyben a diák a vizsgát meg akarja írni.

A 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumok, valamint a 9. évfolyamra történő beiskolázás írásbeli vizsgáit a magyar nyelvi és matematikai kompetenciákat mérő központilag kiadott, egységes követelményeket tartalmazó feladatlapok alapján, országosan egységes eljárásrend szerint kell megszervezni.

Mindhárom korcsoport számára külön feladatlap és javítási útmutató készül. A magyar nyelvből és matematikából készített központi feladatsorok elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. Az írásbeli vizsga feladatlaponként 45 perces, a kettő között 15 perc szünetet kell tartani.

A tanév rendje szerint a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára január 18-án tartják a vizsgákat, a pótlásokat január 23-án lehet megírni. Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók tehetnek, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet központi írásbelit.

A 2013-as felvételi feladatsorok és megoldások

Négyosztályos középiskolák

Magyar nyelv - feladatsor

Magyar nyelv - megoldás

Matematika - feladatsor

Matematika - megoldás

 

Hatosztályos gimnáziumok

Magyar nyelv - feladatsor

Magyar nyelv - megoldás

Matematika - feladatsor

Matematika - megoldás

 

Nyolcosztályos gimnáziumok

Magyar nyelv - feladatsor

Magyar nyelv - megoldás

Matematika - feladatsor

Matematika - megoldás

Hirdetés