Valamire megint készülnek a lázadó tanárok Közoktatás
Eduline

Valamire megint készülnek a lázadó tanárok

A tiltakozások mellett pereket is indíthatnak az állam ellen a tiltakozó pedagógusszervezetek.

Bár a nyári szünet alatt nem terveztek látványos akciókat a tiltakozó tanárok, a Magyar Nemzet információi szerint a háttérben dolgoznak a civilek.

A lap arról ír, hogy júniusban és július elején is összeült a Civil Közoktatási Platform (CKP) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (Ekint) szakembereivel, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehet jogi útra terelni bizonyos kérdéseket.

 

A Magyar Nemzet úgy tudja, első körben a tankönyveket kiadó cégek kártérítéséért perelnének. Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke elmondta, „A magánkiadókat arculcsapásként érte a törvény (a 2013-as köznevelési törvény, ami az állami kiadókat hozta helyzetbe – a szerk.), jelentős anyagi károkat okozva nekik. Adataink szerint volt olyan kiadó, melynek 95 százalékkal visszaesett a rendelési állománya”.

A CKP önkéntes jogi tanácsadója, Deák Dániel szerint Strasbourgig is elvinnék a tankönyvesek ügyét, de ez csak akkor lehetséges, ha az érintettek is perelni akarnak.

A civilek másik két területen is pereket terveznek: a speciális nevelési igényű gyerekek és az alternatív iskolák ügyében.

Hirdetés