Mi történik, ha nem vesznek fel középiskolába? Közoktatás
Eduline

Mi történik, ha nem vesznek fel középiskolába?

Alig egy hónap múlva kiderül, kit melyik középiskolába vettek fel, de mi történik azokkal, akik lecsúsznak a középiskolai helyekről? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Az idén felvételiztem középiskolába, de attól tartok, hogy nem vesznek majd fel. Mi történik ilyenkor, fellebbezhetek?

Április 29-ig küldik el a középiskolák a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a diákoknak és az általános iskoláknak. Ezután azok, akiket nem vettek fel, valóban indíthatnak a középiskola ellen jogorvoslati eljárást, amennyiben nem értenek egyet a felvételi döntéssel. A jogorvoslat eredménye június 1-jéig derül ki.

Akkor sincs minden veszve, ha a jelentkező elfogadja a középiskola döntését, mert például az alacsony pontszáma miatt indokolt, hogy nem vették fel. Ilyenkor részt vehettek a május 4-én kezdődő rendkívüli felvételi eljáráson, tanköteles korú végzős diákoknak pedig kötelező az iskolaválasztás, hiszen nem maradhatnak középiskola nélkül. Rendkívüli felvételit azok a középiskolák indítanak, ahol a férőhelyek legalább tíz százaléka üresen maradt, az eredményről május 15-ig döntenek. Az érintett intézmények listáját április végén az Oktatási Hivatal honlapján teszik majd közzé. A középiskolai felvételiről szóló cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés