Keddig lehet jelentkezni a központi középiskolai felvételire Közoktatás
MTI

Keddig lehet jelentkezni a központi középiskolai felvételire

Keddig kell jelentkezniük azoknak az általános iskolai tanulóknak, akik központi írásbeli vizsgát szeretnének tenni...

Keddig kell jelentkezniük azoknak az általános iskolai tanulóknak, akik központi írásbeli vizsgát szeretnének tenni; a kérelmet abba a középiskolába kell benyújtani, ahol a vizsgát le kívánják tenni - hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

A hivatal csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a középfokú iskolák már korábban közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyekben meghatározták, milyen osztályokat indítanak a 2014/2015. tanévben. Megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat, és ennek keretében közölték azt is, ha a jelentkezőknek központi írásbeli vizsgát kell tenniük.

Az iskolák több mint fele egyáltalán nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat. Mintegy 490 középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező - 6. vagy 8. osztályos - tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. Ha tehát egy tanuló úgy tervezi, hogy majd februárban ilyen iskolába is beadja felvételi jelentkezését, részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon.

A diákoknak december 10-ig a www.oktatas.hu honlapról letölthető "TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP" benyújtásával kell jelentkezniük az írásbeli vizsgára. Ez a lap csak az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem tévesztendő össze a felvételi eljárásban használatos jelentkezési lappal, amelyet a középfokú iskolákba való jelentkezésre kell majd használni - hívták fel a figyelmet.

Ezt a jelentkezési lapot abba a vizsgát meghirdető középiskolába kell benyújtani, ahol a központi írásbeli vizsgát a diák meg kívánja írni. A tanuló maga dönti el, melyik vizsgaszervező intézménybe nyújtja be a jelentkezési lapját, függetlenül attól, hogy a későbbiekben a felvételi eljárás keretében melyik középfokú intézménybe kíván majd jelentkezni, és milyen jelentkezési sorrendet jelöl meg. A központi írásbeli vizsgát szervező iskola minden hozzá forduló tanuló jelentkezését köteles fogadni. Egy tanuló csak egy intézménybe jelentkezhet írásbeli vizsgára - jelezték.  

A központi írásbeli eredményéről a vizsgát szervező középfokú iskola 2014. február 6-ig közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat. A felvételivel és ezen belül a központi írásbelivel kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás cím alatt. Itt megtalálhatók a különböző iskolatípusoknak megfelelően az írásbeli vizsgát szervező intézmények listái, és letölthetők az írásbeli vizsgákra való jelentkezési lapok is.

Hirdetés