PDSZ: az összeomlás szélére került az oktatás Közoktatás
Eduline

PDSZ: az összeomlás szélére került az oktatás

Egyre több a megbetegedés és egyre lekövethetetlenebb a rendszer a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint.

Tömegek betegszenek le, a beígért járványügyi intézkedések elmaradnak. Nincsenek adatok, nincsenek információk. Senki nem tud biztosat azon túl, hogy a kollégák sorra betegszenek meg.

Bekövetkezett az, aminek elkerülése érdekében augusztus óta tartanak: az oktatás az összeomlás határán áll - írják közleményükben.

A szakszervezet szerint az intézményekben már ellenőrizhetetlenül terjed a járvány. A szakszervezet hét pontban többek között azt kérte a kormánytól korábban, hogy ahol a településen megjelent a koronavírus-fertőzés, az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban rendeljenek el digitális munkarendet, biztosítsák a rendszeres tesztelést és hozzák nyilvánosságra, hogy melyik iskolában hány fertőzött van. Ezen felül kiscsoportos órákat javasolnak és szigorúbban vennék azt is, hogy azok a gyermekek, akikkel egy háztartásban lakó karanténba kerültek, ne járhassanak iskolába, amíg a fertőzést továbbadhatják.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadta volna a kormány, akkor a PDSZ szerint nem állt volna elő az a helyzet, amivel most szembe kell néznie a tanároknak és a diákoknak.

Egyre több helyen rendelik el: online oktatásra állt át egy nyíregyházi gimnázium

Tizenhárom tanár megbetegedése miatt online oktatásra tér át keddtől a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Bezártság, aggodalom, egyedüllét: mivel küzdenek járvány idején a diákok? Közoktatás Tóth Alexandra

Bezártság, aggodalom, egyedüllét: mivel küzdenek járvány idején a diákok?

Aggodalom a családért és a barátokért, bezártság, elszigeteltség – többek között ilyen érzésekkel fordulnak diákok az Eduline által megkérdezett szakpszichológushoz. A kisebb-nagyobb megszakításokkal lassan egy éve otthon tanuló középiskolások és egyetemisták egy részénél a koronavírus-járvány által kiváltott stressz hangulatingadozást, szorongást, fásultságot, kimerültséget, alvási problémákat is okozhat.