A legjobb gimnáziumoktól az SZFE tüntetésig - ezek a hét legfontosabb hírei Közoktatás
Eduline

A legjobb gimnáziumoktól az SZFE tüntetésig - ezek a hét legfontosabb hírei

Bár egy nappal rövidebb volt a hét, nem telt eseménytelenül. Elindult az őszi szünet, kiderült, melyek a legjobb vidéki, egyházi vagy alapítványi gimnáziumok, elindult a középiskolai felvételi és hatalmas tömegek vonultak a Színház- és Filmművészeti egyetem megmozdulásán tegnap este. Mutatjuk a hét legfontosabb oktatási híreit.

Taroltak a vidéki iskolák a legjobb gimnáziumok rangsorában

Az összesített, 2021-es listában az ELTE gyakorló iskolája, a budapesti Radnóti Gimnázium végzett az élen. A vidéki gimnáziumok közül a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium vezeti a HVG 2020-as középiskolai rangsorát. Az egyházi gimnáziumok rangsorát az idén is a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti, a második helyet pedig az előző évhez hasonlóan szintén a budapesti Piarista Gimnázium foglalja el. Harmadik helyre azonban felkúszott egy gödöllői suli is. A legjobb alapítványi iskola pedig idén is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola lett, de a top ötbe egy bajai és egy győri intézmény is bekerült.

Elstartolt az őszi szünet - ennyi napotok lesz pihenni

Pénteken elkezdődött a 2020/2021-es tanév első hosszabb pihenője, az őszi szünet. Mutatjuk, mettől meddig van időtök a feltöltődésre, illetve azt is, mennyiben tér el az egyetemisták szünideje az általános- és középsuliktól - már ahol egyáltalán tartanak őszi szünetet.

Ezzel együtt a  2021-es középiskolai felvételi is elindult. Már elérhetőek a felvételi tájékoztatók az iskolák oldalán.

Egy éve van új szabály - azóta kevesebben tanulnak magántanulóként

Az Oktatási Hivatal (OH) adatai alapján a 2020/2021-es tanévben – október 16-ai adatok szerint – összesen 5214 tanuló rendelkezett egyéni munkarenddel, míg a 2019/2020-as tanévben 9545 gyermek tanult magántanulói státuszban vagy egyéni munkarendben. Ez 45,4 százalékos csökkenés egy év alatt.

Már jelentkezhettek a keresztféléves felvételiben meghirdett képzésekre

Eldöntöttétek, hogy hova és melyik szakra szeretnétek jelentkezni a keresztféléves felvételin? Akkor első lépésként ideje regisztrálni az E-felvételi rendszerbe, majd leadni a jelentkezést. Mutatjuk a teendőket lépésről lépésre. Már javában tart a 2021-es keresztféléves felvételi eljárás - mutatjuk, milyen képzéseket találtok idén a meghirdetett szakok között.

Utánajártunk, hogy mely mesterszakok szerepeltek a tíz legkedveltebb között a keresztféléves felvételin és összehasonlítottuk a szeptemberben induló népszerű képzésekkel is.

SZFE a szabad oktatásért

Péntek délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezésében megemlékezési körmenet indult az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. Az egyetemen immár 55. napja tart a blokád.

Pénztárcabarát megoldások kötelező olvasmányok beszerzéséhez

Szükségetek lenne szakirodalomra a félévközi dolgozatokhoz, esszékhez? Esetleg a kötelezők megszerzése a cél? Most összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, ha nem szeretnétek minden könyvre több ezreket költeni.

A 11 éves fiú ellopta az iskolabuszt és a rendőröket is lerázta

A Louisiana állambeli Baton Rouge-ban a rendőrök október 11-én vettek őrizetbe egy 11 éves fiút, aki ellopott egy iskolabuszt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel Közoktatás Eduline

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel

Ismét több százezer diákot, tanárt és szülőt érint a központi döntés: április 7-ig minden óvoda és iskola zárva lesz, a diákok online órákon vesznek majd részt. De vajon a szigorítás ellenére is megtartják a középiskolák az e heti szóbeli vizsgákat? Lesz-e ügyelet az óvodákban és az iskolákban? És mi lesz az érettségivel?