PDSZ: „Nincsenek meg a biztonságos munkavégzés körülményei” Közoktatás
Eduline

PDSZ: „Nincsenek meg a biztonságos munkavégzés körülményei”

A PDSZ közleményében azt írja, hogy a közoktatási dolgozóknak ma veszélyes körülmények között kell dolgozni.

Nincsenek meg az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményei - írják a közleményben. Tapasztalataik szerint, ha valahol koronavírusos beteg van, akkor nem tesztelik automatikusan az intézményben dolgozókat és az oda járó gyerekeket, tanulókat. Úgy vélik, hogy ez azért nagy probléma, mert így nem derül ki, ha valaki még tüneteket nem mutat, de már fertőzött és ezáltal még több ember fertőződik meg.

A vészhelyzet idejére kiadott protokollokat hiányosnak tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Nem része a protokollnak a tesztelés, amit – a PDSZ-hez érkezett visszajelzések alapján – jellemzően akkor sem rendelnek el, ha bizonyítottan COVID-fertőzöttet találtak az intézményben dolgozók vagy az oda járók körében.

-olvasható a közleményben.

Tapasztalataik szerint az a bevált gyakorlat, hogy a COVID-gyanús személyeket azonnal karanténba küldik, és ha a dolgozó vagy a diák szülője nem éri el, hogy a háziorvos megrendelje a tesztelést, az nem történik meg automatikusan. Véleményük szerint a cél az kellene legyen, hogy gyanú esetén azonnal teszteljenek, így meggyőződhetnének róla, van-e konkrét veszélyhelyzet.

Hozzáteszik, hogy ott is lassan történik minden, ahol végül elrendelik a tesztelést. "A vírus terjedését nem akadályozza, hogy a hatóság előírta a tesztelést – ha az napokkal később történik meg, a fertőzés könnyen terjedhet tovább, amennyiben a karanténba zárt kolléga vagy diák valóban fertőzött volt" - írják.

A PDSZ közleményében azt írja, hogy hetek óta folyamatosan küldik a Klebelsberg Központ elnökének, Hajnal Gabriellának azokat az eseteket, amelyeket a szakszervezetnek jeleznek a szülők és a dolgozók. Az eseteket azért küldik a a Klebelberg Központnak, mert sürgős intézkedést szeretnének: „rendeljenek el azonnali, általános és tömeges tesztelést, emellett a covid-gyanús esetek azonnali és automatikus tesztelését.”

Pedagóguskar: akár egy teljes tanári karon is végigsöpörhet a vírus

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke tart attól, hogy a járvány egész tanári karokon is végigsöpörhet, ugyanakkor a hagyományos oktatást hatékonyabbnak tartja a digitálisnál.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

 

 

 

Hirdetés