Fontos oktatási kérdésekben is dönthet ma a parlament Közoktatás
Eduline

Fontos oktatási kérdésekben is dönthet ma a parlament

A kormány 2021-es költségvetésről szóló javaslatáról és az iskolaőrség bevezetéséről is szavazni fog.

Az iskolaőri rendszer bevezetését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be május végén. A miniszter akkor azt mondta, hogy ötszáz iskolában lesz iskolaőrség - az intézményeket pedig nem csak úgy választják, hanem jelentkezni lehet a programba. A tervezetet valószínűleg a következő napokban el is fogadja a kormány. A törvényjavaslat egyébként azt mondja ki, hogy az iskolaőr "kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy", aki közfeladatot ellátó személynek minősül és rendőrségi alkalmazott lesz. Az iskolaőrök egyenruhát, szolgálati igazolványt és jelvényt kapnak, az egyenruhájukon fel lesz tüntetve az iskolaőr szó. Az iskolaőrök "intézkedési és kényszerítő eszköz-alkalmazási jogosultsága csak a nevelési, oktatási intézmény területére terjed ki tanítási időben".

A javaslatban az is szerepel, hogy az iskolaőrök testi kényszert, szökésének vagy önkárosításának veszélye esetén bilincset, támadás megakadályozására vagy az ellenszegülés esetén pedig vegyi eszközt és rendőrbotot alkalmazhatnak, illetve használhatnak.

Ezen felül a javaslat kiterjeszti a büntethetőség alsó korhatárának 14-ről 12 évre leszállítását a hivatalos személyek, közfeladatot ellátó személyek és a támogatóik elleni erőszak esetére is. Valamint szerepel benne, hogy "ha egy tanköteles korú vagy azt a kort betöltve továbbtanuló gyereket/fiatalt a bíróság bűnösnek mond ki, de nem ítéli szabadságvesztésre, a családja egy évre elveszíti az úgynevezett iskoláztatási támogatást", vagyis a családi pótlékot.

Nemrég azt is megtudtuk, hogy speciális rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést is kapnak a leendő iskolaőrök, akiknek munkába állás előtt vizsgán is bizonyítaniuk kell az alkalmasságukat – mondta Maruzsa Zoltán nemrég. A köznevelésért felelős államtitkár azonban azt is elmondta, hogy nem lesz kötelező a rendőri előképzettség.

Ami az oktatási költségvetést illeti - a központi költségvetés Országgyűlés elé beterjesztett javaslata szerint 2021-ben 80 milliárd forinttal több juthat az oktatásra. Ez azt jelenti, hogy összesen 2228 milliárd forintot költene az állam oktatási célokra. A Pedagógusok Szakszervezete az összeggel kapcsolatban azt mondta, "nem elegendő a szakképzésben dolgozók átlagosan 30 százalékos béremelésére, a pedagógusoknak szintén idén júliustól megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékára, továbbá az intézményvezetők és helyetteseik pótlékaira".

"A júliustól megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlék nem béremelés"

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezte a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács (KÖÉT) ülésének összehívását még a jövő évi állami költségvetésről szóló törvényjavaslat parlamenti elfogadása előtt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés