Meghosszabbított diákigazolványok, összefogás a "vasalódeszkás tanár" ügyében - ezek történtek a héten Közoktatás
Eduline

Meghosszabbított diákigazolványok, összefogás a "vasalódeszkás tanár" ügyében - ezek történtek a héten

A héten hivatalosan is véget ért a 2019/2020-as tanév, ezzel együtt már tart is a következőre készülés - a tankönyvek már elkészültek. Újabb változások várhatók a felvételin, a diákok igazolványait is meghosszabbították a veszélyhelyzet miatt. Közben egy egész ország szólalt fel a "vasalódeszkás tanár ügyében", de a Színművészetin kialakult helyzet ellen is sokan kiállnak.

Meghosszabbították a diákigazolványok érvényességét

Egy új kormányrendelet értelmében még fél évig, decemberig használhatjátok az őszi szemeszterre érvényes igazolványaitokat.

Változások a felvételin

Nem kötelező megvárni a nyelvvizsga-bizonyítvány elkészülését a 2020-as felvételin. Az újabb kormányrendeletről a változás kapcsán itt olvashattok.

Ennyien tettek nyelvvizsgát online

Közel hétezren jelentkeztek az új típusú vizsgákra idegen nyelvekből, közülük pedig 3100-nak biztos meg is lesz a bizonyítvány.

Iskolanyitások után újrazárások

A koronavírus-járvány újraéledése miatt több iskolát újra be kellett zárni világszerte. Pekingben az iskolákon kívül az óvodákat is újra bezárták, de Belgiumban is hasonlóan három iskolát be kellett zárni a vírus kiújulása miatt. Azonban lehet, hogy egyetemi diplomaosztók mégis lesznek itthon? A Kaposvári Egyetem már döntött.

Elkészültek az új tankönyvek

Szerdán kiderült, elkészültek a módosított Nemzeti alaptantervnek (Nat) megfelelő új tankönyvek. Néhány érdekes oldalt meg is osztottunk veletek az ötödikesek irodalomkönyvéből, érdemes őket megnézni.

A vasalódeszkás tanár ügye

Mindenkit megmozgatott Vezsenyi László, a makói gimnázium tesitanárának helyzete. Több ismert ember is kiállt a tanárért, egy budaörsi iskola évzáróján pedig fel is tűnt egy vasalódeszka. A minisztérium egyébként ezt nyilatkozta az ügy kapcsán, de a tanárt "eltiltó" távozó tankerületvezető is felszólalt. A tanár pedig újabb interjút adott, ezt itt olvashatjátok el.

Tiltakozások a Színművészetin

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet magánegyetemmé alakító törvénytervezet elfogadása ellen tiltakoznak majd ma. Színházkritikusok és oktatók is felszólaltak az átalakítás ellen.

Indulhat a nyári diákmunka?

Kiderült, hogy megugrott a diákmunkára jelentkezők száma az érettségik után, a kiskereskedelemben és a mezőgazdaságban van a legtöbb lehetőség, és népszerűek a Balaton környéki munkák. Ha ti is diákmunkát kerestek, ebben a cikkünkben mutatjuk, mire kell figyelnetek a szerződéskötéskor.

Ez a tanév más volt, mint a többi - a következő sem lesz változásoktól mentes

Az idei tanév harminc százaléka távoktatásban telt el, ez a helyzet pedig rengeteg további változást hozott magával. Mi is történt az elmúlt néhány hónapban és mi várható ennek fényében a következő tanévben? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés