Orwell: arcfelismerőt szerelnek fel 43 ezer orosz iskolában Közoktatás
Eduline

Orwell: arcfelismerőt szerelnek fel 43 ezer orosz iskolában

A név pedig nem csak a méltán híres regényre és írójára utal, hanem maga a kamerarendszer is ezt a nevet viseli az orosz iskolákban. A kamerákat az azt kidolgozó cég szerint a gyerekek érdekében vezetik be.

Miután tucatnyi orosz régióban jól vizsgázott, összesen 43 000 iskolát szerelnek fel a kissé baljós nevű kamerendszerrel, az Orwellel - szúrta ki a hvg.hu.

A kamerákat kidolgozó cég szerint ezzel garantálnák a gyerekek biztonságát, mivel azt is ellenőrzik, kik lépnek be az intézmények kapuin - így könnyebben észrevehetők az idegenek. A rendszer állítólag nem rendelkezik központi adatbázissal, és minden adatot helyben, az adott iskola szerverén tárolnak.

A fejlesztők szerint ahhoz, hogy a megfigyelés hatékony legyen, legalább 20 kamerát kell egy iskolában felszerelni. Ennek azonban igen borsos ára van: a beruházás nagyjából 8,8 milliárd forintba kerül.

Iskolai erőszak megelőzése: miért működhetne és miért nem?

Valóban káros is lehet az iskolaőrök megjelenése? Miért nem működnek a megelőző foglalkozások a hazai iskolákban? Újabb infók derültek ki a kérdésben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés