A napokban véget ér a középiskolai felvételi újabb szakasza - mi várható ezután? Közoktatás
Eduline

A napokban véget ér a középiskolai felvételi újabb szakasza - mi várható ezután?

A következő napokban számos fontos határidő jár le, köztük a középiskolai felvételi jelentkezési határideje is. Szerdáig minden - többségében nyolcadikos - diáknak jelentkeznie kell középiskolába. Azt is mutatjuk, mi jön ezután.

A felsőoktatási felvételi után, február 19-én lejár a középiskolai felvételi határideje is. Eddig a napig kell minden megjelölt középiskolába külön-külön eljuttatni a jelentkezési lapokat - ezt a folyamatot általában maguk az általános iskolák irányítják.

Bár a jelentkezés során már egy eleve felállított sorrenddel kell rendelkezni, ezt még lesz lehetőségetek módosítani a későbbiekben - erről bővebben itt olvashattok.

Középiskolai felvételi: matematikából javultak, magyarból romlottak az eredmények

Az Oktatási Hivatal (OH) nyilvánosságra hozta a középiskolai felvételi országos eredményeit. Idén is a nyolcévfolyamos gimnáziumba jelentkezők érték el a legjobb eredményeket, a nyolcadikosok átlagpontszámai magyarból romlottak, matekból pedig javultak az előző évekhez képest.

Mi várható még ezután?

Van, ahol most jönnek a szóbeli vizsgák. Ezeket csak az írásbeli vizsgák lebonyolítása után a meghatározott időszakban – 2020. február 24. és március 13. között – szervezhetnek az iskolák. A szóbeli vizsgák megszervezésére minden középiskola legalább három napot köteles kijelölni a fentiekben meghatározott időszakon belül.

Újdonság a felvételin

A szakképzésbe jelentkező diákok egészen új rendszerben kezdhetik meg a tanulmányaikat szeptembertől. Akik szakgimnáziumba jelentkeznek, ők valójában már technikumban fognak taulni, akik pedig szakközépiskolába jelentkeznek, szakképző iskolába fognak felvételt nyerni. De természetesen nem csak az intézmények nevei változnak meg, ezeket korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, itt találjátok az aktuális infókat.

A középiskolai felvételit az új Nemzeti alaptanterv is befolyásolja , erről itt olvashattok.

Középiskolai felvételi: kérdések és válaszok a jelentkezési határidő előtt

Minden felvételi eljárásban vannak speciális helyzetek, melyekre nem mindig könnyű választ találni. Most megnéztünk néhány kérdést.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg" Közoktatás Eduline

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg"

Már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban – közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek alelnöke szerint ahhoz, hogy az iskolák a következő hetekben ne váljanak a járvány gócpontjaivá, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. A jelenlegi szabályok szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el digitális oktatási rendet - akkor sem, ha vészesen emelkedik a betegek száma az osztályokban.