Sorra csatlakoznak egyetemi tanárok az alaptanterv miatti tiltakozáshoz Közoktatás
Eduline

Sorra csatlakoznak egyetemi tanárok az alaptanterv miatti tiltakozáshoz

A héten megjelent egyetemi irodalomtudományi tanszékek és intézetek tiltakozó nyilatkozatához újabb oktatók csatlakoztak mind a debreceni, mind a szegedi egyetemről.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a héten állami egyetemek irodalomtudományi tanszékei-intézetei juttattak el tiltakozó nyilatkozatot az Indexhez. Akkor az akcióhoz az egyházi egyetemeken kívül a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sem csatlakozott, de nem írta alá a dokumentumot  a Debreceni Egyetem (DE) Irodalom- és Kultúratudományi Intézete sem, csak az oktatói. Most kiderült, hogy az eset az SZTE esetében félreértés volt, mert bár a SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézete valóban nem csatlakozott a kezdeményezéshez, az ott dolgozók - csakúgy mint a Debreceni Egyetemen esetén - igen.

A NAT elleni tiltakozáshoz csatlakozó szegedi egyetemi irodalomtanárok névsorát a cikkben olvashatjátok el. 

Azóta még több debreceni oktató csatlakozott a tiltakozáshoz, az Eduline-hoz is elküldött levelükben "21+" debreceni professzorként emlegetik magukat. Azt írják, egyetértenek azokkal az állásfoglalásokkal, amelyek – világos és tárgyilagos érveléssel – a Nemzeti alaptanterv közelmúltban megjelent módosításának visszavonását sürgetik.

Önmagában az átdolgozás mikéntje, a széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés hiánya, a már korábban meglévő szakmai (többek között akadémiai) vélemények, kritikák és javaslatok semmibevétele felveti annak kérdését, hogy alkalmas lehet-e a következő nemzedékek ismeretkörének és szemléletének formálására

- fogalmaztak levelükben. A levélben szereplő oktató listája a következő: Antus Sándor, Bazsa György, Beke Dezső, Bényei Tamás, Daróczy Zoltán, Erdődi Ferenc, Fábián István, Fodor László, Gát György, Hoffmann István, Joó Ferenc, Kónya József, Kövér Katalin, Kurtán Tibor, Nagy Noémi, Orosz István, Páles Zsolt, Panyi György, Puhl Antal, Rácz István, Séllei Nóra, Szabadfalvi József, Szöllősi János, Tóth Imre, Tóth Valéria, Várnagy Katalin.

A Debreceni Egyetem egyébként - mint az Index cikkéből kiderült - fontosnak tartotta külön elhatárolódni azoktól a tanáraitól, akik még kedden aláírták a dokumentumot. Közleményük szerint az intézményhez kötődő aláírók véleményét a Debreceni Egyetem az aláírók magánvéleményének tekinti, az nem az intézmény hivatalos álláspontja.

A közös tiltakozó nyilatkozatban többek között kifogásolják a törzsanyag mennyiségét és az erre fordítandó óraszám arányát, illetve a kötelező szerzők és művek kiválasztásában az esetlegességet, a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyását. A tanszékek az új Nemzeti alaptanterv visszavonását kérik.

"Beláthatatlan léptékű torzulásokhoz vezetne" - egyetemi oktatók nyílt levele a NAT-ról

Nyílt levélben fogalmazták meg felháborodásukat az ország különböző egyetemeinek oktatói az új NAT irodalomoktatásának része kapcsán.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés