Közeleg a határidő, de a szülők fele még mindig nem kapott tájékoztatást a beiskolázással kapcsolatban Közoktatás
Eduline

Közeleg a határidő, de a szülők fele még mindig nem kapott tájékoztatást a beiskolázással kapcsolatban

Már csak néhány napjuk van felmentési kérelmet írni azoknak a családoknak, akik nem szeretnék iskolába küldeni a hatodik évet betöltött gyereküket, de sokan erről nem is tudnak. A szülőknek alig a fele kapott az óvodákban megfelelő tájékoztatást az eljárásról.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, január 1-jétől azoknak a gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, szeptemberben el kell kezdeniük az iskolát. Arról, hogy további egy évig az óvodában maradhatnak-e, többé már nem az intézmény, hanem az Oktatási Hivatal (OH) dönt - ha szükségesnek tartja, a területileg illetékes szakértői bizottság bevonásával. A szülőknek alapszabályként január 15-ig, de idén még legkésőbb január 31-ig kell beadniuk a felmentési kérelmet.

A hvg.hu hívta fel a figyelmet arra, már csak néhány nap van a határidőig, de ez az információ nem jutott el megfelelően a szülőkhöz. Fennáll a veszély, hogy sok érintett szülő nem adja be a kérvényt január 31-ig.

A Szülői Hang Közösség készített egy felmérést, amiből kiderült, hogy a szülőknek alig a fele kapott az óvodákban megfelelő tájékoztatást az eljárásról. A többség azzal tisztában van, hogy az új törvény értelmében hatévesen iskolába kell mennie a gyerekének, de eszükbe sem jut, hogy kérvényezhetnék még egy évre az óvodában maradást, pedig ahogy azt korábban már megírtuk, a minisztérium véleményével szemben a szülők szerint a hatéves gyerekek nagy része még nem iskolaérett.

Felmentés az iskolakezdés alól: így lehet megkerülni az Oktatási Hivatalt

Már be lehet nyújtani a hatévesen kötelező iskolakezdés alóli felmentési kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz, a határidő január 31. Ugyanakkor ha a szülő eddig a napig beszerzi a pedagógiai szakszolgálat felmentést támogató véleményét, nincs szükség kérelemre, a gyerek további egy évig az óvodában maradhat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg" Közoktatás Eduline

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg"

Már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban – közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek alelnöke szerint ahhoz, hogy az iskolák a következő hetekben ne váljanak a járvány gócpontjaivá, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. A jelenlegi szabályok szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el digitális oktatási rendet - akkor sem, ha vészesen emelkedik a betegek száma az osztályokban.