"Hosszú időn át tartó feszültség" - ezért váltották le a PDSZ elnökét?

Eduline • 2018. április 16.

A tisztújítást hosszú időn át tartó olyan feszültség előzte meg, amely már veszélyeztette a PDSZ hatékony működését - ezzel indokolta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya, miért hívták vissza az elnöki posztról Mendrey Lászlót.

Mendrey László Hoffmann Rózsa akkori oktatási államtitkárral. Komoly harcaik voltak
Mendrey László Hoffmann Rózsa akkori oktatási államtitkárral. Komoly harcaik voltak
Fotó:MTI / Kovács Tamás

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a PDSZ április 14-én megtartott rendkívüli tisztújító kongresszusa döntött Mendrey László elnöki tisztségből való visszahívásáról, valamint az Országos Választmány visszahívásáról is.

„A tisztújítást hosszú időn át tartó olyan feszültség előzte meg, amely már veszélyeztette a PDSZ hatékony működését. Az ellentétek elsősorban a két kongresszus közötti időtartam legfontosabb döntéshozó szerve, az Országos Választmány tagjainak többsége és a PDSZ elnöke között keletkeztek, melynek során az elnök vezetési módszereit és szaktudását érte a legtöbb kritika” – írja a PDSZ országos választmánya az Eduline-nak eljuttatott háttéranyagban, amelyben arra is kitérnek, hogy „a lemondott tisztségviselők sokáig hittek abban, hogy véleményük hatására változásokra kerülhet sor, és igyekeztek a szervezeten belül tartani a feszültséget”.

Végül az Országos Választmány 14 tagja közül 9 fő, az 5 tagú Felügyelő Bizottságból pedig minden tag lemondott

„A hasonló döntések mindig kockázatosak, és nem születnek könnyen. Különösen akkor, ha a visszahívott vezető a szervezet alapítójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett jelen esetben a PDSZ létrejöttében, és „média-arcaként” ismert személynek számít. Mindennek ellenére az illetékes testületek a változás mellett döntöttek, elsősorban azért, hogy lendületet adjanak a PDSZ-nek egy olyan korszakban, amikor a politikai helyzet különösen indokolttá teszi a fékek és ellensúlyok egyik fontos elemének, a szakszervezeteknek minél hatékonyabb működését” – írják.

Be kell vallanom, kicsit elfáradtam: megszólalt a PDSZ távozó elnöke

Úgy gondolom, az elmúlt években sok mindent tettem az oktatásügy érdekében, be kell vallanom, kicsit elfáradtam. De sok feladat van még, ezek megoldása a PDSZ új vezetésére vár - mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) volt elnöke a Népszavának.


Címkék:
PDSZ