"Az elmúlt napokban alig aludtam, azon járt az eszem, miben lehetek én a vétkes"

Eduline • 2017. július 18.

"Az elmúlt napokban alig aludtam, folyamatosan azon járt az eszem, miben lehetek én a vétkes, de szakmai okokat nem találtam. Állandóan az motoszkál bennem, miért van, hogy a véleményezők értékelését figyelmen kívül lehet hagyni, és indoklás nélkül bármi megtehető" - mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Gábor, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója, aki egy e-mailből tudta meg, hogy pályázatát Palkovics László oktatási államtitkár nem támogatja. Ez az a gimnázium, amelynek tanárai és diákjai buszbalesetet szenvedtek Veronánál.

A Szinyei gimnázium épülete a veronai buszbaleset után
A Szinyei gimnázium épülete a veronai buszbaleset után
Fotó:Olvasói fotó

Ahogy arról beszámoltunk, Tóth Gábor igazgató néhány napja, e-mailben tudta meg az illetékes tankerületi központtól, hogy Palkovics László oktatási államtitkár nem támogatja a pályázatát. Indoklás nem volt. Hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: bár az iskolaigazgatók kinevezése nem miniszteri hatáskörbe tartozó kérdés, Balog Zoltán tárcavezető a Szinyei Merse Pál Gimnázium veronai tragédiát követő speciális helyzetére, valamint a jelenlegi igazgató neki címzett levelére tekintettel arra utasította az oktatási államtitkárt, hogy legalább egy évvel hosszabbítsa meg az igazgató megbízását.

"Mindenképpen hideg zuhany volt. Nyugodtak voltunk, mivel egyedüli pályázóként indultam, és mégiscsak ott van az intézményben töltött 25 év a hátam mögött – amiből tíz évet iskolaigazgatóként töltöttem. Akiről csak tudjuk, hogy értékelte a pályázatot, az kivétel nélkül jó véleménnyel volt róla és a személyemről is. Azért is bízhattunk abban, hogy nem lesz probléma, mert az intézmény jól működik, semmi kifogás nem érte a munkánkat" - mondta pályázata elutasításáról Tóth Gábor a Magyar Nemzetnek.

Hozzátette: megkeresi a tankerületet, "igaz, valószínűleg nem fognak tudni nekem indokokat mondani, hiszen nem náluk született a döntés, hanem a minisztériumban. Egyébként amikor a tankerületi központ megtartotta a pályázatot elbíráló értekezletet, utána még gratuláltak is nekem, és biztosítottak a támogatásukról".

Fordulat: egy évvel meghosszabbították a Szinyei gimnázium igazgatójának megbízatását

Miniszteri utasításra legalább egy évvel meghosszabbítják a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójának megbízatását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel. A közleményben az áll: bár az iskolaigazgatók kinevezése nem miniszteri hatáskörbe tartozó kérdés, Balog Zoltán tárcavezető a Szinyei Merse Pál Gimnázium veronai tragédiát követő speciális helyzetére, valamint a jelenlegi igazgató neki címzett levelére tekintettel arra utasította Palkovics László oktatási államtitkárt, hogy legalább egy évvel hosszabbítsa meg az igazgató megbízását.

"Bár a közvélemény azt találgatja, hogy a veronai buszbaleset miatt valamiféle bűnbakkeresés zajlik, erről én nem vagyok meggyőződve. Egyszerűen csak nem értem a dolog miértjét: az elmúlt napokban alig aludtam, folyamatosan azon járt az eszem, miben lehetek én a vétkes, de szakmai okokat nem találtam. Állandóan az motoszkál bennem, miért van, hogy a véleményezők értékelését figyelmen kívül lehet hagyni, és indoklás nélkül bármi megtehető. Hiányolom, hogy a törvényi környezet lehetővé teszi: egy ilyen nagy volumenű döntést ne kelljen indokolni. A közoktatásban pedagógiai-szakmai érveket kellene felvonultatni. Ha ez megvan, az ember tudomásul veszi a döntést, ennek hiányában viszont minden esetleges és kiszámíthatatlan. Hozzá kell tennem: köszönöm Balog Zoltán miniszternek, hogy elolvasta a vasárnap délután küldött levelemet, és úgy döntött, meghosszabbítja a megbízatásomat. Nem állítom, hogy közvetlenül emiatt döntött a maradásom mellett, de biztos, hogy megfontolásra késztette a szakmaiság, ami benne foglaltatott" - mondta.

Az igazgató szerint a gimnázium éppen csak talpra állt a veronai baleset után. "A Balog Zoltánnak küldött személyes levélben is azt írtam, szeretném ezt a hangulatot elkerülni, ne keletkezzen újabb feszültség, bizonytalanság az iskolában, és zavartalanul folytathassuk a munkát" - mondta.