Veronai buszbaleset: csak a pszichoterápia segíthet a túlélőknek

MTI • 2017. január 25.

A pszichoterápia az egyetlen esély egy trauma feldolgozására - mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus kedd este az M1 aktuális csatornán.

Fotó:Asszonyi Eszter

A szakembert a veronai buszbaleset áldozataival kapcsolatban szólaltatták meg, amikor elmondta, a pszichoterápia védett keretein belül kell feldolgozni, "átdolgozni és átkeretezni" a traumát.

"Azaz professzionális szakmai segítség kell nagy valószínűséggel hosszú távon" - hangsúlyozta.

Elmondta azt is, hogy a beszűkült tudatállapot, amelyben az áldozatok valószínűleg vannak, egy pszichés védelmi reakció, és ekkor az a szakemberek célja, hogy visszaadják az irányítást a páciens kezébe.

Ebben az állapotban még nem lehet elkezdeni a terápiát, hanem az az elsődleges feladat, hogy kisegítsék belőle az áldozatokat.

Hetekig foglalkoznak majd a Szinyeiben tanulókkal a pszichológusok

Hozzátette, hogy ha nem sikerül feldolgozni a traumát, akkor megjelenhetnek szorongásos tünetek, amelynek része lehet az önvád, a rettegés vagy az izoláció.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.