Napi legfeljebb négy óra: már 2018 előtt csökkennének az óraszámok

MTI • 2016. augusztus 6.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK), az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), a Magyar Tudományos Akadémia és a pszichológusszakma is egyetért abban, hogy csökkenteni kell az általános iskolás gyerekek óraszámát - írja a Magyar Idők szombati számában.

Fotó:pixabay.com

Horváth Péter, az NPK elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy ennek részeként legalább az első és második osztályosoknak javasolni fogják a napi négy óra bevezetését az iskolákban az új Nemzeti alaptantervben (NAT).

Emlékeztetett: a NAT módosításán elsősorban az akadémia munkacsoportja dolgozik, az anyagot a szakma, így a pedagógustársadalom, a tantestületek is véleményezik majd.

Horváth Péter felhívta a figyelmet arra is: az OFI már a nyáron olyan kerettanterveket dolgoz ki, amelyek az átmeneti időszakban - az új NAT 2018-as hatálybalépéséig - csökkentik a tanulói terheket. Ezek kialakításánál a fő szempont, hogy a tanárok nagyobb szabadságot kapjanak a helyi oktatásban.

A testület elnöke rámutatott: a nagyobb önállóság egyben nagyobb felelősség is, amivel a pedagógustársadalom presztízse is nőhet.